airproducts-logo Go to Home Page

Stikstof (N₂)

Het inerte gas wordt gebruikt in diverse toepassingen, waaronder snijden, spoelen, koelen en invriezen

Stikstof is een niet-ontvlambaar luchtgas dat 78% van de aardatmosfeer vormt.

Gewaardeerd om zijn inerte eigenschappen in gasvorm, verdringt stikstof de lucht en vermindert of elimineert daardoor de oxidatie van materialen. Het wordt ook gebruikt als hulpgas voor lasersnijden. Gezien de extreem lage temperaturen in vloeibare vorm, is stikstof een ideaal gas voor cryogeen koelen en vriezen.

Stikstof kan in vrijwel elke industrie worden gebruikt om de opbrengst te verbeteren en de prestaties te optimaliseren. Het maakt de veilige opslag en het gebruik van brandbare stoffen mogelijk en voorkomt de explosie van brandbare stoffen. Bovendien verbetert stikstof de kwaliteit en houdbaarheid van luchtgevoelige materialen zoals voedingsmiddelen, farmaceutische producten en elektronische producten.

Air Products biedt vloeibaar stikstof en samengeperst stikstofgas in diverse zuiverheden en in diverse leveringswijzen over de hele wereld, dankzij ons netwerk van opslag- en vulinstallaties.


Air Products is een toonaangevende stikstofleverancier

 • Wereldwijde fabrikant van stikstof
 • Betrouwbare toevoer van industriële gassen
 • Uitstekende registratie van het tijdig voldoen aan behoeften
 • Marktleider in veiligheid
 • Technische ondersteuning wanneer u die nodig hebt
 • Klantenservice van wereldklasse

Waar vind ik een Gas-Agent bij mij in de buurt?

Voor cilindergassen kunt u ook terecht bij onze 70 agenten door heel Nederland

AGENT ZOEKEN

Cryogene luchtscheidingsproductie en pijpleidinglevering

Technologie en ervaring voor het ontwerpen, engineeren, bouwen en exploiteren van een kostenefficiënt gastoevoersysteem

Tijdelijke of noodgasservices voor installaties of pijpleidingen

Snelle, betrouwbare stikstoflevering op korte termijn of in noodgevallen tijdens opstarten, piekvraag, onderhoud en turnarounds

State-of-the-art stikstofgenerator op locatie

De Prism® N₂ cryogene en niet-cryogene generatoren zijn flexibel en leveren een kostenefficiënte, betrouwbare toevoer

Bulk vloeibare leveringen en cryogene opslag

Ons team van experts helpt u aan uw behoeften te voldoen, van een veilige en betrouwbare toevoer van vloeistoffen tot de installatie van cryogene tanks

CryoEase® Microbulk Solutions, kostenefficiënt alternatief voor cilinders

Het elimineert het hanteren van cilinders, vermindert de blootstelling aan gassen onder druk en vermindert het aantal leveringen

Marktleidende cilindertechnologie

Hogedrukcilinders en -pakketten voor industrieel gebruik

BIP®-cilindertechnologie

Voor de ultieme gaszuiverheid

Kwaliteitsnaleving

Pharma grade, food grade en ultrazuivere producten

Interesse in stikstof voor uw toepassing?

NEEM NU CONTACT OP MET ONZE EXPERTS

Vraag het de expert

"Hebt u een vraag over het gebruik van stikstof?"

APEX Tijdelijke gasoplossingen

 • Purgeren, inertiseren en productverplaatsing
 • Versnelde afkoeling van de reactor om doorlooptijden te verkorten
 • Drogen en hot-strippen
 • Druktesten en inbedrijfstelling van de installatie
 • Het bedienen van belangrijke proceseenheden tijdens een turnaround met tijdelijke stikstoftoevoer
Download de Air Products Express APEX-brochure

Veilig gebruik van stikstof

Stikstof is geurloos, kleurloos, smaakloos en niet-irriterend, wat betekent dat het geen waarschuwende eigenschappen heeft en we de aanwezigheid ervan niet kan detecteren. Het is niet giftig en inert, maar kan dienen als een eenvoudig verstikkend middel door zuurstof in de lucht te verdrijven tot niveaus die lager zijn dan nodig is om het leven te ondersteunen.
Personeel, inclusief reddingswerkers, mag geen gebieden betreden waar de zuurstofconcentratie lager is dan 19,5%, tenzij voorzien van een onafhankelijk ademhalingsapparaat of ademhalingsapparaat met luchtleiding.
Safetygram-2 gasvormige stikstof

Online Veiligheidstraining

Met deze zeer toegankelijke online cursus over veilig werken met cilindergassen, traint u uw medewerkers al voor slechts €65,-.

De ideale training voor iedereen die werkt met cilinders onder druk!

MEER INFO

Stikstoftoevoeropties

CryoEase® Microbulk-oplossingen

Een handige en kostenbesparende oplossing voor grotere werkzaamheden. CryoEase®-tanks zijn verkrijgbaar in diverse maten. De CryoEase®-service vereenvoudigt uw gastoevoer doordat cilinders, voorraadbeheer en bestellen niet meer nodig zijn.

Bulklevering

Geleverd per vrachtwagen en opgeslagen op uw locatie, hetzij als vloeistof in cryogene tanks of als gas in hogedrukbuizen op basis van uw volume, gewenste druk, zuiverheidsniveau, stroomsnelheid en bedrijfspatroon

APEX Temporary Emergency Gas Services

Short-term or emergency industrial gas supply for start-ups, peak demand periods, planned or unplanned maintenance activities, and plant or pipeline turnarounds.

PRISM®-membranen

PRISM-membraanscheiders genereren on-site gas voor toepassingen zoals stikstofproductie, luchtdroging, waterstofterugwinning, biogasopwerking en de productie van met zuurstof verrijkte lucht.

On-site stikstofgasgeneratie

On-site gasgeneratie helpt duurzame klanten om hun CO2-voetafdruk te verkleinen, de energie-efficiëntie te verhogen, de doorvoer te verhogen, de kwaliteit van het eindproduct te verbeteren en de milieuprestaties te verbeteren.

Cryogene luchtscheidingsinstallaties

Air Products bezit en exploiteert momenteel meer dan 300 luchtscheidingsinstallaties in meer dan 40 landen wereldwijd, voor alle soorten toepassingen. Naast onze eigen installaties hebben we wereldwijd meer dan 1000 luchtscheidingsinstallaties verkocht, ontworpen en gebouwd. 

Pijpleidingtoevoer

Gevestigd op belangrijke industriële locaties over de hele wereld, bieden pijpleidingen klanten met grote productbehoeften een reeks voordelen, waaronder betrouwbare, veilige en flexibele levering op een kosteneffectieve manier.

SDS Bibliotheek

Met onze bibliotheek met veiligheidsinformatiebladen (SDS) kunt u het veiligheidsinformatieblad zoeken en vinden dat u nodig hebt, in de taal die u selecteert.

SDS BIBLIOTHEEK

RESOURCE CENTRE