airproducts-logo Go to Home Page

Waterstof

Air Products heeft een leidende positie ingenomen in de ontwikkeling van waterstoftechnologieën die betrouwbare en veerkrachtige energie leveren en de uitstoot van broeikasgassen verminderen.

In 1993 hebben we ons eerste waterstoftankstation in gebruik genomen. We hebben een uitgebreid patentportfolio ontwikkeld met betrekking tot waterstoftoevoer- en doseertechnologie. Er zijn aanzienlijke vorderingen gemaakt - en worden nog steeds - gemaakt met het gebruik van waterstof, zowel als transportbrandstof als brandstof voor energieopwekking. Met meer dan 60 jaar ervaring op het gebied van waterstof loopt Air Products voorop bij de ontwikkeling van waterstofenergietechnologie.

Waterstof voor mobiliteit: een schonere toekomst creëren

Air Products richt zich met name op het aanpakken van de behoefte aan schone energie en materialen in de wereld en vermindert tegelijkertijd de milieu-impact. Waterstof is de sleutel tot het aanpakken van deze uitdagingen, en onze H2fM® Hydrogen for Mobility-oplossingen bestrijken de hele waardeketen voor waterstof als brandstof.

Een schonere toekomst realiseren betekent ervaring, investeringen en innovatie op wereldschaal. We hebben de technologie, het trackrecord, het kapitaal en de ambitie om voorop te lopen bij het op schaal brengen van de waterstofeconomie.
Meer Informatie

Landmark U.S. $4.5 miljardion Louisiana Blue Hydrogen Clean Energy Complex

Air Products investeert $4.5B in de bouw van 's werelds grootste productiefaciliteit voor blauwe waterstof, met de productie van meer dan 750 MMSCFD blauwe waterstof in Louisiana, VS. Een deel van de blauwe waterstof wordt samengeperst en geleverd aan klanten via ons pijpleidingennetwerk aan de Amerikaanse Golfkust; de rest wordt gebruikt voor de productie van blauwe ammoniak die over de hele wereld wordt getransporteerd en weer wordt omgezet in blauwe waterstof voor transport en andere markten.

Het megaproject zal ook meer dan vijf miljoen ton CO₂ per jaar afvangen, waarmee het de grootste CO2-afvangst ter wereld is. Talrijke studies hebben aangetoond dat de geologie van Louisiana een van de beste ter wereld is voor permanente geologische opslag.

Het project zal naar verwachting in 2026 operationeel zijn. 

Het grootste koolstofvrije waterstofproject ter wereld

De NEOM Green Hydrogen Company (NGHC), een joint venture voor gelijkwaardige productie van ACWA Power, Air Products en NEOM, is opgericht in augustus 2021 en richt de grootste ammoniakproductiefaciliteit op groene waterstof ter wereld op die wordt aangedreven door hernieuwbare energie. Deze megafabriek produceert tot 600 ton per dag koolstofvrije waterstof in de vorm van groene ammoniak als een kosteneffectieve oplossing voor wereldwijd transport.

Air Products is de primaire EPC-aannemer en zal de exclusieve afnemer van de groene ammoniak zijn. Het bedrijf is van plan deze ammoniak over de hele wereld te transporteren om te worden gedissocieerd om groene waterstof te produceren voor de transportmarkt.

Landmark Nieuw waterstof-energiecomplex met nul-nulwaarden in Canada

Air Products en zijn dochteronderneming Air Products Canada Ltd. plannen samen met de Canadese overheid en de provincie Alberta een baanbrekend nieuw waterstof-nul-energiecomplex.

Het project zal beginnen met een transformatieve $1.3 miljard (CAD) waterstofproductie- en liquefactie-installatie die naar verwachting in 2024 operationeel zal zijn. Air Products zal geavanceerde waterstoftechnologie en een innovatief ontwerp inzetten om netto-nulemissies te leveren. De nieuwe faciliteit zal meer dan 95 procent van de kooldioxide (CO₂) uit de grondstof voor aardgas opvangen en veilig ondergronds opslaan. Waterstofgestookte elektriciteit compenseert de resterende vijf procent van de uitstoot.

Het complex voor schone energie zal de raffinage- en petrochemische klanten die worden bediend door de Heartland Hydrogen Pipeline van Air Products helpen hun koolstofintensiteit te verminderen. Het complex markeert ook een primeur in het bredere gebruik van waterstof in Alberta, waardoor de productie van vloeibare waterstof een emissievrije brandstof in de transportsector kan worden en schone elektriciteit kan worden opgewekt. Dit zal naar verwachting een positieve invloed hebben op de CO2-uitstoot van Alberta.


De ontwikkeling van waterstoftechnologieën

We zijn verantwoordelijk voor de introductie van talloze ontwikkelingen in de waterstofenergiemarkt. Hier zijn er een paar.

Hogedrukcomposietaanhangwagens

Implementatie van de eerste oplegger van 7500 psi voor de levering van waterstof aan tankstations, waardoor de kosten voor distributie en tankstations lager zijn

Dubbelfasige opleggers voor vloeibare waterstof

Implementatie van 's werelds enige waterstoftrailer die zowel vloeibare als gasvormige waterstof kan leveren, die kan worden gebruikt om de distributiekosten van waterstof als brandstof te verlagen

Cryogene tweefasige compressie

De enige tweefasen-cryogene compressor ontworpen en ingezet, die minder kapitaalbehoefte, lagere bedrijfskosten en een hogere capaciteit bij tankstations op basis van vloeibare waterstof mogelijk maakt.

Waterstofbrandstofprotocollen

Ontwikkelde en gepatenteerde brandstofprotocollen die een veilige, efficiënte en betrouwbare waterstofafgifte voor voertuigen mogelijk maken

Kleine on-site stoommethaanhervormers

Ontwikkeling van een ultramoderne on-site waterstofgenerator die gedistribueerde productie van waterstofbrandstof mogelijk maakt

Tri-generatie van een gesmolten carbonaat energiecentrale

Leiding gegeven aan een projectteam dat belangrijke technologieën van Air Products gebruikte om biomethaan om te zetten in hernieuwbare warmte, energie en waterstof in een gemeentelijke afvalwaterzuiveringsinstallatie 

Van links naar rechts: Dr. Sahel N. Abduljauwad, rector van de King Fahd University of Petroleum and Minerals (KFUPM) en voorzitter van de Dhahran Techno Valley Holding Company (DTVC); Seifi Ghasemi, Chairman, President en CEO van Air Products; en Amin H. Nasser, President en Chief Executive Officer van Saudi Aramco

Het eerste waterstoftankstation van Saudi-Arabië

Saudi Aramco en Air Products hebben samen het eerste waterstoftankstation in Saoedi-Arabië gebouwd. Dit is de eerste stap in de ontwikkeling van waterstofvervoer op basis van olie in het Verenigd Koninkrijk. Het tankstation combineert de industriële en technologische ervaring van Saudi Aramco met onze kennis en ervaring op het gebied van het tanken van waterstof.

Het nieuwe station bevindt zich in het Technology Centre van Air Products in het wetenschapspark van de Dhahran Techno Valley. Het nieuwe station is voorzien van onze eigen SmartFuel®-technologie voor het tanken van waterstof, waarmee een eerste wagenpark van zes Toyota Mirai-brandstofcelelektrische voertuigen wordt voorzien van hoogzuivere samengeperste waterstof. De gegevens die tijdens de pilotfase van dit project zijn verzameld, zullen waardevolle informatie opleveren voor de beoordeling van toekomstige toepassingen van deze opkomende en diverse transporttechnologie in de lokale omgeving. 

Leiderschap waterstof-energie

1993

Eerste waterstofbrandstofproject

>10 miljoen

Totale waterstofvullingen

20+

Landen met een uniek productaanbod voor het tanken van waterstof

Vloeibare waterstoftrailers ontworpen voor veiligheid

Onze nieuwe opleggers voor vloeibare waterstof van 10.000 gallon, die worden gebruikt in de energiesector en andere industriële markten, zijn ontworpen voor het veilig lossen van vloeibare waterstof, met name bij tankstations in dichtbevolkte gebieden. Met nieuwe doseeraansluitingen voor het vullen en onttrekken van vloeibare waterstof, maken de nieuwe SmartFuel®-trailers lossen mogelijk zonder ontluchting en voldoen ze aan alle wettelijke vereisten.

De nieuwe opleggers zijn gebouwd in een 30-voet ISO-container die voldoet aan de specificaties van de draagbare tanks van de VN en zijn ontworpen voor de energiemarkt om tegemoet te komen aan vergunningen om te voldoen aan de vereisten voor veiligheidsafstanden. De nieuwe SmartFuel®-opleggers voldoen ook aan de ASME Section X11-normen en beschikken over ABS- en DOT-SP-goedkeuringen van derden.

WATERSTOF OP AFSTAND TANKEN

Op basis van onze uitgebreide ervaring met waterstof en onze bijdrage aan de ontwikkeling van brandstofceltechnologie, heeft Air Products de draagbare Smartfuel®-brandstofvulmachine ontworpen voor het leveren van waterstof, waar en wanneer dat nodig is. Onze draagbare waterstofbrander, compleet met brandstofopslag en -dosering, kan van locatie naar locatie worden vervoerd om te zorgen voor dagelijkse, 24 uur per dag beschikbaarheid van waterstofvoertuigen. Met draadloze telemetrie kunnen we op afstand het brandstofpeil in de gaten houden en de draagbare brandstoftank op zijn plaats bijvullen, of deze omruilen voor een volle tank wanneer de hoeveelheid waterstof in de tank gering is. Er zijn momenteel wereldwijd 17 draagbare waterstofbrandstofvoeders van Air Products in gebruik.

Met onze waterstof bent u klaar voor de toekomst.

Wij leveren vloeibare en gasvormige waterstof en een breed scala aan tankinfrastructuuroplossingen.

MEER INFORMATIE