airproducts-logo Go to Home Page
| AMSTERDAM

Air Products door Barron’s opgenomen in de lijst van 100 duurzaamste bedrijven in de Verenigde Staten

Air Products zelfs koploper als ‘meest op klimaatverbetering gericht bedrijf’

Air Products (NYSE:APD) is opgenomen in Barron’s lijst van de duurzaamste bedrijven in de Verenigde Staten. In het totaaloverzicht kwam Air Products op plaats 13 van de Top 100 van ‘Most Sustainable Companies in 2021’. Ten opzichte van het jaar daarvoor betekent dat een stijging van 20 plaatsen. Air Product staat zelfs eerste in het overzicht van bedrijven die het meest gericht zijn op klimaatverbetering. In dit segment worden bedrijven beoordeeld voor hun inzet om de impact van al hun bedrijfsactiviteiten op het milieu te verminderen en voor de ontwikkeling van duurzame oplossingen. 

Barron’s merkte specifiek op dat Air Products, dat al voor het derde achtereenvolgende jaar in de lijst van duurzaamste bedrijven staat, zich gecommitteerd heeft aan een investering van miljarden dollars in het grootste hernieuwbare waterstofproject van de geschiedenis, dat vanaf 2025 op grote schaal koolstofvrije waterstof aan de wereld zal leveren.

“Duurzaamheid is de kern van wat wij doen. Onze industriële gassen,  technologieën en toepassingen stellen onze klanten in staat om hun energieverbruik en emissies te verminderen en hun productiviteit te verhogen”, zei Seifi Ghasemi, CEO en bestuursvoorzitter van Air Products. “We zijn trots, dat we van Barron’s erkenning krijgen voor onze oplossingen en onze inzet met betrekking tot duurzaamheid, maar we realiseren ons ook dat er nog meer moet gebeuren. Daarom speelt Air Products een belangrijke rol bij het oplossen van energie- en milieu-uitdagingen door gassificatie, door de opvang van koolstoffen en door de levering van waterstof voor mobiliteitsoplossingen overal ter wereld.”

Een van sleutelprojecten om te voorzien in de behoefte aan schone energie is NEOM. Vorig jaar tekende Air Products samen met ACWA Power en NEOM een overeenkomst voor de bouw van een 5 miljard kostende fabriek voor de productie van ammonia op basis van groene waterstof uit hernieuwbare energiebronnen. Het project, waarin de drie partners een gelijk aandeel hebben, komt in NEOM, een nieuw model voor een duurzame maatschappij in het noordwesten van Saoedi-Arabië en produceert groene ammonia voor export naar de wereldmarkt. Air Products wordt de exclusieve afnemer van de groene ammonia en zal additioneel 2 miljard dollar downstream investeren, waardoor de totale investering uitkomt op 3,7 miljard. Air Products zal de groene ammonia wereldwijd aanbieden voor de omzetting naar groene waterstof voor de toepassing in transport en andere markten. 

Voor de vierde editie van het jaarlijkse overzicht van duurzaamste bedrijven heeft Barron’s samengewerkt met Calvert Research & Management, een toonaangevend investeringsbedrijf, dat de 1.000 grootste publiek genoteerde bedrijven in de Verenigde Staten (gemeten naar marktwaarde) analyseerde. Elk bedrijf kreeg een waardering in vijf stakeholdercategorieën: aandeelhouders, werknemers, klanten, de maatschappij en de planeet.

Om het streven naar duurzaamheid extra kracht bij te zetten, kondigde Air Products in 2020 de doelstelling aan om de uitstoot van koolstofdioxide (CO2) en de koolstofintensiteit (kg CO2/MM BTU) tot het jaar 2030 met een derde te verminderen - uitgaande van het niveau in 2015.

De vermelding door Barron’s is de meest recente erkenning voor Air Products, dat onlangs ook al opgenomen was in het S&P Global 2020 Sustainability Yearbook en voor de derde achtereenvolgende keer in de Corporate Knights’ Clean 200 lijst. De Clean 200 werd in 2016 in het leven geroepen en geeft op basis van de beoordeling van het gebruik van schone energie een overzicht van de prestaties van de grootste publiek genoteerde bedrijven. Air Products werd ook genoemd in de 100 Most Sustainably Managed Companies van de Wall Street Journal, die meer dan 5.500 publiek genoteerde bedrijven beoordeelde op basis van duurzaamheidskenmerken met betrekking tot het business model, innovatie, sociale aspecten, producten, werknemers, werkplek en natuurlijk het milieubeleid. In november vorig jaar stond Air Products voor de elfde achtereenvolgende keer in de Dow Jones Sustainability North America Index (DJSI). In de DJSI-ranglijst 2020/2021 staat Air Products bij de top 20 procent van Noord-Amerikaanse bedrijven in de categorie duurzaamheidsprestaties. 

Meer informatie over Air Products’ commitment met betrekking tot duurzaamheid is te vinden op de Sustainability website

Noot voor de pers: meer informatie over Air Products vindt u op www.airproducts.nl.

Over Air Products

Note