airproducts-logo Go to Home Page

Veelgestelde vragen over metaal- en materiaalverwerking

Kan de toegenomen temperatuurvariabiliteit in mijn gloeioven de variabiliteit in de ductiliteit van mijn product veroorzaken?

Het hangt af van de hoeveelheid en de locatie van de variabiliteit. Variabiliteit in de kritische uitgloeiparameters (temperatuur, dauwpunt en atmosfeer) kan een dramatische invloed hebben op de productkwaliteit. Om de bron van de variabiliteit te vinden, dient u de kritieke procesparameters tijdens de productie te noteren. Grotere dan normale temperatuurafwijkingen kunnen de groei, hardheid en taaiheid van het graan beïnvloeden. Vervolgens kunt u resultaten van slechte kwaliteit koppelen aan gegevenstrends en vaststellen wat de verandering in eigenschappen kan veroorzaken.

Het installeren van een procesbeheersysteem om deze variabelen te bewaken en te controleren, kan u helpen de variabiliteit te verminderen. Een kleine investering in regeltechniek kan een groot rendement opleveren in lagere productiekosten en verbeterde kwaliteit. Onze commerciële ingenieurs en uitgebreide ervaring met procescontroles kunnen u helpen uw procesconsistentie te verbeteren en geld te besparen.

Guido Plicht Commercial Technology Manager - Europa

Hoe kan ik de productieflexibiliteit vergroten en de kwaliteit van mijn gegloeide componenten waarborgen?

Wat veroorzaakt verkleuring en oxidatie van roestvast staal bij hardsolderen, sinteren of uitgloeien?

Waardoor wordt roestvrij staal groen in een continue bandoven?

De groene kleur die u ziet op roestvrijstalen onderdelen is chroomoxide (Cr₂O₃). Het vormt zich wanneer er te veel zuurstof en/of vocht in de ovenatmosfeer is, wat meestal wordt veroorzaakt door een waterlek, slechte atmosfeerdichtheid of te lage stroomsnelheden van atmosfeergas. Een donkergroene-bruine kleur duidt op een aanzienlijke hoeveelheid vrije zuurstof in de oven, ontstaan door een grote luchtlekkage.

Naast de traditionele staal- en kopertest voeren sommige bedrijven een stukje roestvast staal door de oven om te controleren op hoge vocht- en zuurstofniveaus. Een betere en nauwkeurigere manier om het vocht- en zuurstofgehalte te meten, is het installeren van een zuurstofanalysator en een dauwpuntmeter. Het is goedkoop en uiterst nauwkeurig. Als er zich een groene oxidefilm vormt op uw roestvrijstalen onderdelen, betekent dit dat de oven of atmosfeer niet is geoptimaliseerd.

Guido Plicht Commercial Technology Manager - Europa

Wat is ontzinking en hoe wordt dit toegepast bij de thermische verwerking van messing?

Wat is de beste benadering om de waterstofconcentratie voor onze stikstof-waterstofatmosfeer te selecteren voor het helder uitgloeien van staal?