airproducts-logo Go to Home Page

Xenon

De ster van zeldzame gassen

Xenon (Xe) is een van de zeldzaamste edelgassen, maar er zijn talloze toepassingen die het uiterst waardevol maken. Als u het heldere witte licht van een auto hebt zien stralen, heeft u xenon aan het werk gezien. De xenonlampen zijn in staat om zeer hoog lumen te verlichten, terwijl ze buitengewoon energie-efficiënt zijn, waardoor ze op grote schaal worden gebruikt in de hoogwaardige verlichtingsindustrie.

Download de Xenon-brochure

De productie van xenongas

Air Products levert al sinds de jaren zestig xenon voor satellietprogramma's, ruimtevaart, voortstuwingsmiddelen voor ruimtevaartuigen en satellietschroef. We leveren ook aan de halfgeleider-, verlichtings- en medische markt.

Air Products begrijpt zuiverheid. Xenon dat wordt gebruikt in halfgeleiderprocessen moet zeer zuiver zijn, omdat onzuiverheden het siliciumsubstraat zullen verontreinigen of reageren met de proceschemicaliën, zoals fluor, om giftige en zeer corrosieve waterstoffluoride (HF) te produceren.

In de lucht- en ruimtevaart moet het xenon vanwege de gevoelige aard van de elektroden een zeer laag zuurstof- en watergehalte hebben om de elektrode niet te verbranden. Air Products xenon met ultrahoge zuiverheid is speciaal ontworpen voor gamma- en röntgenspectroscopiedetectoren die worden gebruikt voor fundamenteel onderzoek naar het heelal en donkere materie.

Toepassingen

Halfgeleider- en geheugenchipfabricage
Het ultrazuivere xenon van Air Products is ideaal als atmosfeer, plasma en als ionenbundelbron voor etsen en afzetten.
Luchtvaart- en ionenmotoren
Hoogzuiver xenon is belangrijk voor de lange levensduur van elektroden.
Verlichting
Hoogzuiver xenon is belangrijk voor een superieure helderheid en een lange levensduur van de filamenten.
Onderzoek naar donkere materie
Ultrazuiver xenon is speciaal ontworpen voor spectroscopiedetectoren van gamma-straling en röntgenstraling voor donkere materie.
Anesthesie en CT-scan
Ultrazuivere medische kwaliteit xenon wordt gebruikt bij anesthesie, omdat het zeer veilig is voor het neurologische systeem.

Zeldzame gassen

Zeldzame gassen, ook wel edelgassen genoemd, zijn de meest inerte en niet-reactieve elementen die de mens kent. Ze worden in zeer lage concentraties in het milieu aangetroffen en worden geproduceerd door Air Separation Units (ASU). Vanwege hun unieke chemische eigenschappen hebben experts zeer nieuwe en interessante toepassingen voor hen gevonden.

MEER INFORMATIE

Xenon voor de productie van halfgeleiders en geheugenchips

Xenon wordt gebruikt voor het etsen en afzetten van microchips in de halfgeleiderproductie, zowel als atmosfeer, plasma en als ionenbundelbron voor ets- en afzettingsprocessen. Xenon dat in dit proces wordt gebruikt, moet zeer zuiver zijn, omdat onzuiverheden uiteindelijk het siliciumsubstraat verontreinigen of reageren met chemicaliën in het proces, zoals fluor, om giftige en zeer corrosieve waterstoffluoride (HF) te produceren. Als toonaangevend bedrijf in de elektronica-industrie wordt het xenon van Air Products geproduceerd in onze ultramoderne elektronicakwaliteitsinstallatie voor een betere kwaliteitsborging. Het kan worden gebruikt in excimerlaser, laser buffer gassen, etsen van DRAM en 3D NAND en plasmaschermen.

MEER INFORMATIE

Geïntegreerde levering van gassen

Van grote luchtscheidingsinstallaties tot ultrazuivere 6.0-gassen, Air Products biedt flexibele leveringsopties om aan al uw behoeften te voldoen.

ONTDEK DE SERVICES