airproducts-logo Go to Home Page

VP & General Manager, Air Products Canada, Rachel Smith, over waarom we investeren in Alberta  

Rachel Smith
De energietransitie vraagt om een andere aanpak. We moeten allemaal anders denken en transformerende veranderingen omarmen. Dit kan betekenen dat we moeten overstappen van traditionele investeringen naar het gebruik van moderne technologieën en innovatieve ontwerpen om bredere doelen op het gebied van klimaatverandering te bereiken. Er gebeuren grote dingen hier in Alberta, waar de provincie een toonaangevende speler is in de energietransitie van Canada. 

Air Products is van mening dat waterstof een sleutelrol moet spelen bij het realiseren van een schonere energietoekomst. Waterstof- en brandstofceltechnologie zullen een centrale rol spelen bij het koolstofarm maken van zware bedrijfsvoertuigen en de industrie. Deze reis is al in volle gang. Bussen, vrachtwagens en treinen over de hele wereld worden al aangedreven door waterstof, geproduceerd, gedistribueerd en geleverd door Air Products. 

Air Products investeert fors in duurzame waterstofprojecten over de hele wereld, ook in Alberta. De provincie heeft een aantal sterke punten die het investeren in waterstofprojecten hier wenselijk maken, waaronder middelen, infrastructuur, haalbare geologie voor het afvangen van koolstof en permanente opslag, en een zeer bekwame bevolking. 

Ons waterstof-energiecomplex Net-Zero wordt gebouwd in Edmonton, Alberta en vormt daarmee het centrum van de waterstofeconomie in het westen van Canada. Air Products zal het waterstofnetwerk met de laagste koolstofintensiteit ter wereld exploiteren. Het zal ook de eerste grootschalige waterstof-liqueficatiefaciliteit van West-Canada omvatten. De geproduceerde vloeibare waterstof is een transportbrandstof met een lage koolstofintensiteit die dieselbrandstof kan vervangen in markten voor zwaar transport en andere commerciële markten, wat een aanzienlijke reductie van broeikasgassen oplevert in Alberta en West-Canada.

We zijn verheugd om een echte "win-win" te leveren: Canada's actie op het gebied van klimaatverandering bevorderen en tegelijkertijd lokale banen en economische kansen creëren.