airproducts-logo Go to Home Page
| Rotterdam

Air Products bouwt grootste blauwe waterstoffabriek van Europa en versterkt langdurige afnameovereenkomst

Air Products heeft vandaag aangekondigd dat het een state-of-the-art koolstofafvang- en koolstofdioxide (CO2) verwerkingsinstallatie (CCS) zal bouwen, beheren en exploiteren bij zijn bestaande waterstoffabriek in Rotterdam. De fabriek zal naar verwachting in 2026 operationeel zijn en de "blauwe" waterstof zal zowel de ExxonMobil (Esso) raffinaderij in Rotterdam als andere klanten bedienen via het waterstofpijpleidingnetwerk van Air Products. Dit zal de grootste blauwe waterstoffabriek in Europa zijn zodra deze operationeel is.

De aanpassing met CCS zal CO2 afvangen van de bestaande waterstoffabriek van Air Products en de raffinaderij van ExxonMobil. De fabriek wordt aangesloten op het Porthos-systeem, een consortium dat het eerste grootschalige CO2-transport- en -opslagsysteem in Nederland ontwikkelt waarover onlangs een definitief investeringsbesluit is genomen. Samen met CO2 vanuit de andere industrie in de haven van Rotterdam, zal de afgevangen CO2 worden getransporteerd naar uitgeputte gasvelden in de Noordzee, ongeveer 20 kilometer uit de kust. Daar wordt het permanent op meer dan drie kilometer diepte onder de zeebodem opgeslagen.

Porthos stelt Air Products in staat om zijn CO2-uitstoot in de haven van Rotterdam meer dan te halveren. Dit betekent een substantiële stap voor het verminderen van de directe uitstoot van Air Products op korte termijn en draagt bij aan het behalen van de doelstellingen van het Nationaal Klimaatakkoord. Tegelijkertijd werkt Air Products hard om zijn eigen activiteiten en die van zijn klanten verder koolstofvrij te maken door plannen te realiseren om groene waterstof beschikbaar te maken uit geïmporteerde hernieuwbare energie in de haven van Rotterdam. 

Het project wordt uitgevoerd als onderdeel van de langetermijnovereenkomsten met ExxonMobil en de Nederlandse Staat. Blauwe waterstof uit de waterstofproductiefabriek van Air Products zal klanten in de industrie en mobiliteit helpen bij de transitie, terwijl het ook banen creëert en behoudt in eenbelangrijk industriegebied.

"Air Products investeert, en is al decennialang actief in Rotterdam", zegt Chief Operating Officer Dr. Samir J. Serhan. "Industriële bedrijven zijn hier voortdurend op zoek naar manieren om samenwerkingen te realiseren, schaalvoordelen te creëren, energie-efficiëntie te stimuleren en uiteindelijk te decarboniseren. Dit project beantwoordt aan die behoefte. Door CO2 af te vangen via Porthos en extra blauwe waterstof aan ExxonMobil en andere klanten te leveren, kunnen we bijdragen aan een schonere toekomst."

"ExxonMobil heeft als doel om tegen 2050 de netto-uitstoot binnen Scope 1 en Scope 2 van haar operationele activiteiten tot nul te reduceren. Middels een uitvoerige strategie wordt voor elke vestiging een duidelijk stappenplan voor emissiereductie opgesteld", zegt Edward Dekker Kleijn, vestigingsmanager in Rotterdam. "We zijn verheugd om verder samen te werken met Air Products om onze millieuvoetafdruk te verkleinen. Carbon Capture and Storage (CCS) is een van de cruciale technologieën die nodig zijn om de klimaatdoelstellingen te halen. Dit project is een goed voorbeeld van hoe de industrie samenwerkt om de CO2-uitstoot in het Rotterdamse havengebied te verminderen." 


Over Air Products
Air Products (NYSE:APD) is een wereldleider op het gebied van industriële gassen en is al meer dan 80 jaar actief in het bedienen van energie-, milieu- en opkomende markten. Het bedrijf heeft twee groeipijlers gedreven door duurzaamheid. De basisactiviteiten van Air Products leveren essentiële industriële gassen, aanverwante apparatuur en kennis over toepassingen aan klanten in tientallen industrieën, waaronder raffinage, chemicaliën, metalen, elektronica, productie en voeding. Het bedrijf ontwikkelt, ontwerpt, bouwt, bezit en exploiteert enkele van 's werelds grootste industriële gas- en koolstof afvangprojecten en levert wereldwijd schone waterstof voor de transportsector, industriële markten en de bredere energietransitie. Daarnaast is Air Products wereldleider in de levering van procestechnologie en -apparatuur voor vloeibaar aardgas, en levert Air Products wereldwijd turbomachines, membraaninstallaties en apparatuur voor de productie van vloeibaar aardgas. 

Het bedrijf had in 2022 een omzet van $12,7 miljard uit haar operaties in meer dan 50 landen en heeft een huidige marktkapitalisatie van ongeveer $65 miljard. Meer dan 21.000 gepassioneerde, getalenteerde en toegewijde medewerkers met verschillende achtergronden zijn gedreven door het hogere doel van Air Products, namelijk het creëren van innovatieve oplossingen die het milieu ten goede komen, bijdragen aan duurzaamheid en het bieden van een nieuwe kijk op wat er mogelijk is om de uitdagingen aan te gaan waarmee klanten, gemeenschappen en de wereld worden geconfronteerd. Ga voor meer informatie naar www.airproducts.com of volg ons op LinkedIn, X, Facebook of Instagram.