airproducts-logo Go to Home Page
| ROTTERDAM

Air Products levert in 2023 eerste Rotterdamse groene waterstoftankstation voor vrachtwagens op

Waterstof voor wegtransport grote stap verder door samenwerking Air Products, Schenk en TNO dankzij toegekende subsidie voor inzet van waterstofvrachtwagens en bouw van waterstoftankstation

Air Products (NYSE: APD), Schenk Tanktransport en TNO werken samen in het ‘Clean Hydrogen and Road Transport Project’ (CH2aRT), waarin waterstofvrachtwagens en een openbaar waterstoftankstation worden ontwikkeld. Het project richt zich op waterstoftoepassing in zwaar wegtransport en krijgt subsidie van de regeling DKTI transport (Demonstratieregeling Klimaattechnologieën en -innovaties in Transport) van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. 

Air Products levert in 2023 eerste Rotterdamse groene waterstoftankstation voor vrachtwagens op

Voor dit project wordt samengewerkt met het Havenbedrijf Rotterdam om het grootste waterstoftankstation in Nederland te realiseren en zo in eerste instantie drie emissievrije vrachtwagens van Air Products, Schenk en andere early adopters in het Rotterdamse havengebied van waterstof te voorzien. Air Products zal het tankstation exploiteren en de groene waterstof op efficiënte en veilige wijze leveren. Schenk zet de waterstofvrachtwagens in voor zijn dagelijkse logistieke werkzaamheden.  Het project wordt gemonitord door TNO en de verkregen inzichten worden gebruikt voor de verdere ontwikkeling en toepassing van waterstof in het zware wegtransport. 

De toegewezen DKTI-transport subsidie is bedoeld ter ondersteuning van projecten voor duurzaam transport. De subsidie is in het leven geroepen om deze duurzame innovaties in de transportsector te versnellen. Het project draagt ook bij aan de ambities van HyTrucks, een internationaal consortium van verschillende partijen, die waterstof in het zwaar wegtransport tegen 2025 op grote schaal willen uitrollen met 1.000 vrachtwagens op waterstof in de driehoek Rotterdam, Noordrijn-Westfalen en Antwerpen. Naast Air Products telt dit consortium onder meer havenbedrijven, transportbedrijven, exploitanten van tankstations en truck-producenten, die werken met een intentieverklaring.

Kurt Lefevere, Vice-President Benelux, Duitsland en Frankrijk van Air Products:
“Voor Air Products is dit samenwerkingsverband zeer positief omdat het de mogelijkheid biedt om, als ’s werelds grootste producent van waterstof, nog meer bij te dragen aan de noodzakelijke toepassing van waterstof in zwaar wegtransport. De verwachting is dat waterstof zal helpen tegemoet te komen aan de maatschappelijke behoefte om vervoer duurzamer te maken, met weinig tot geen CO2 uitstoot. De keuze voor waterstof voor zware bedrijfsvoertuigen, in vergelijking met andere technologieën, maakt snellere tankbeurten, een grotere actieradius van het voertuig en het vervoer van zwaardere ladingen mogelijk. De verstrekte subsidie bevestigt onze lokale inzet en biedt een nog groter momentum om vooruitgang te boeken. Onze technologie wordt al in meer dan 250 projecten over de hele wereld gebruikt. Daarnaast heeft Air Products een jarenlange expertise en ervaring op het gebied van waterstofproductie, apparatuur, logistiek en diensten.''

Boudewijn Siemons, COO Havenbedrijf Rotterdam:
“Alle vormen van transport, van scheepvaart tot wegtransport, moeten CO2-neutraal zijn in 2050. Waterstof is voor het vrachtverkeer een schoon, goed toepasbaar alternatief voor diesel. Maar dan moeten er natuurlijk wel tankstations zijn. Ik ben verheugd dat Air Products hierin het voortouw neemt door volgend jaar het eerste Rotterdamse waterstoftankstation voor vrachtwagens in gebruik te nemen.”

Harry Schenk, Co-CEO Schenk Tanktransport:
“Voor Schenk Tanktransport ligt deze samenwerking volledig in het verlengde van het partnerschap met Air Products en hiermee geven we invulling aan ons streven een frontrunner te zijn als duurzaam en innovatief logistiek dienstverlener. Schenk focust al jaren op het terugdringen van CO2-uitstoot en inmiddels bestaat de vloot uit een toenemend aantal trucks op (BIO) LNG. Voor ons is waterstof als brandstof een logische volgende stap om ons bedrijf en onze omgeving verder te verduurzamen en toekomstbestendig te maken.” 

Martijn Stamm, Director Market TNO Traffic & Transport:
“De missie van TNO is om bij te dragen aan het behalen van de Zero Emission doelstellingen door versnelling van oplossingen voor duurzame aandrijflijnen. Trucks op basis van waterstof brandstofcellen zijn één van de manieren om 100% reductie te realiseren. TNO heeft jarenlange ervaring met monitoren en analyseren van betrouwbaarheid, onderhoud en verbruik van trucks, onder verschillende omstandigheden. Naast deze technische analyse kijkt TNO ook naar de acceptatie en tevredenheid van de chauffeurs, en wordt geanalyseerd wat de kansen, belemmeringen en scenario’s voor opschaling in de praktijk zijn."


Opmerking voor redacteurs: 
Over Air Products 
Air Products (NYSE: APD) is al meer dan 80 jaar een wereldwijd toonaangevende producent van industriële gassen. Met een sterke focus op energie, milieu en opkomende markten levert het bedrijf essentiële industriële gassen, bijbehorende apparatuur en toepassingen aan tientallen bedrijfstakken zoals raffinage, de chemische industrie, metaalbewerking, elektronica, productiebedrijven en fabrikanten van voedingsmiddelen en dranken. Air Products is tevens de voornaamste leverancier van procestechnologie en -apparatuur voor vloeibaar aardgas (LNG) in de wereld. Het bedrijf ontwikkelt, bouwt, bezit en exploiteert een aantal van de grootste industriële gasprojecten ter wereld waaronder gassificatieprojecten die op een duurzame manier overtollig  natuurlijk materiaal omzetten naar syngas voor de productie van hoogwaardige energie, brandstoffen en chemicaliën, projecten voor de opvang van koolstoffen en grootschalige koolstofvrije waterstofprojecten die de wereldwijde transport- en energietransitie ondersteunen.

Air Products realiseerde in boekjaar 2021 een omzet van $10,3 miljard dollar uit de lopende activiteiten in meer dan 50 landen en heeft een beurswaarde van meer dan 65 miljard dollar. Meer dan 20.000 enthousiaste, getalenteerde en toegewijde medewerkers met diverse achtergrond worden gedreven door het hogere doel van Air Products: het ontwikkelen van innovatieve oplossingen die het milieu ten goede komen, de duurzaamheid verbeteren en die een antwoord geven op de uitdagingen waar klanten, gemeenschappen en onze planeet mee te maken krijgen. 

Ga voor meer informatie naar airproducts.nl of volg het bedrijf op LinkedIn en Twitter.

Over Schenk
Schenk-Tanktransport is gespecialiseerd in hoogwaardig, duurzaam en veilig transport van o.a. LNG en luchtscheidingsgassen. Met een wagenpark van 900 dedicated tankwagens, gespecialiseerde gascontainers en 1.700 medewerkers is Schenk goed vertegenwoordigd in West Europa. 

Over TNO
De Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek TNO is een onafhankelijke onderzoeksorganisatie. Wij verbinden mensen en kennis om innovaties te creëren die de concurrentiekracht van bedrijven en het welzijn van de samenleving duurzaam versterken. Dat is onze missie en daar werken wij, de ruim 3500 professionals van TNO, dagelijks aan. We werken, samen met partners, gericht aan transities in negen maatschappelijke domeinen die we samen met onze stakeholders hebben geïdentificeerd. Kijk voor meer informatie op www.tno.nl.

Cautionary Note Regarding Forward-Looking Statements: This release contains “forward-looking statements” within the safe harbor provisions of the Private Securities Litigation Reform Act of 1995. These forward-looking statements are based on management’s expectations and assumptions as of the date of this release and are not guarantees of future performance.  While forward-looking statements are made in good faith and based on assumptions, expectations and projections that management believes are reasonable based on currently available information, actual performance and financial results may differ materially from projections and estimates expressed in the forward-looking statements because of many factors, including risk factors described in our Annual Report on Form 10-K for the fiscal year ended September 30, 2021.  Except as required by law, we disclaim any obligation or undertaking to update or revise any forward-looking statements contained herein to reflect any change in the assumptions, beliefs or expectations or any change in events, conditions or circumstances upon which any such forward-looking statements are based.