airproducts-logo Go to Home Page

Membranen

De business unit Air Products PRISM Membranes ontwikkelt en produceert membraanscheiders voor on-site gasgeneratie. Deze groep was een pionier op het gebied van gasmembraanscheiding voor commercieel gebruik, met vroege projecten in opdracht in 1977 en grootschalige commercialisering in 1979.

PRISM-membraanscheiders worden gebruikt in diverse industrieën, waaronder scheepvaart, lucht- en ruimtevaart, olie en gas, levensmiddelen en dranken, en nog veel meer. De unieke membraanfabriek bevindt zich in Saint Louis, Missouri. 

Baanbrekende membraantechnologie wereldwijd

Air Products Norway was het eerste bedrijf dat holle-vezelmembranen commercialiseerde voor stikstofscheiding aan boord van schepen en offshore-installaties. De eerste on-site stikstofgeneratie-installatie met holle-vezelmembranen aan boord van een schip werd in 1984 geïnstalleerd, en de eerste op een offshore-platform in 1985. Tot op heden heeft Air Products Norway meer dan 1200 PRISM®-membraamstikstofsystemen geleverd voor een breed scala aan van scheepstoepassingen en meer dan 220 stikstofsystemen van PRISM-membranen voor offshore-installaties.
De SmartFuel®-brandstoftechnologie van Air Products levert brandstof aan voertuigen en vorkheftrucks op waterstof op de Shikaoi Hydrogen Farm in Hokkaido, Japan.

Van biomassa waterstof maken

De PRISM® PB-membraantechnologie van Air Products heeft het biogas-naar-waterstof-concept - het maken van schoon brandende waterstofbrandstof uit hernieuwbare bronnen in plaats van synthetiseren met fossiele brandstoffen - gerealiseerd op de Shikaoi Hydrogen Farm® in Hokkaido, Japan.

Het project, toevertrouwd door het Ministerie van Milieu in Japan, demonstreert een geïntegreerde op waterstofenergie gebaseerde toevoerketen, waarbij gebruik wordt gemaakt van lokale, hernieuwbare energiebronnen voor het genereren, opslaan, transporteren en gebruiken van waterstof. Als onderdeel van een consortium voor de ontwikkeling van de detailhandel in waterstofinfrastructuur voor de automobielindustrie in Japan, heeft Air Products een reeks PRISM PB-membraanscheiders geleverd om het biogas op te waarderen tot een gezuiverde stroom methaan die kan worden gebruikt voor waterstofsynthese en biobrandstof.

"Air Products is klaar om marktleider te worden in alternatieve brandstoffen voor biogas, waterstof en opkomende technologieën. Het is fantastisch om deel uit te maken van een bedrijf dat de toekomst van transportbrandstoffen stimuleert", aldus John Hoffmann, Business Development, Air Products Prism Membranes.
MEER OVER DIT PROJECT

Verbeteren van de veiligheid voor commerciële en militaire vluchten

Vliegtuigen die in het Amerikaanse luchtruim worden gebruikt, hebben een ingebouwd inert-gasgeneratiesysteem (OBIGGS) dat inert gas in de ullage (of lege ruimte) van de brandstoftank voert om de kans op explosie te verkleinen. Het OBIGGS-systeem gebruikt lucht uit een van de motorcompressoren en voert deze door een luchtafscheider met holle vezels, die de zuurstofmoleculen filtert en een stikstofrijke stroom produceert die de brandstofdampen in de brandstoftank aan boord vervangt. Air Products PRISM-membranen is een toonaangevende fabrikant van de Air Separation Membrane-modules (ASM's) die in de meeste OBIGGS-systemen worden gebruikt.

Op basis van tientallen jaren kennis en ervaring met de productie van holle-vezelmembraanscheiders, hebben onze ingenieurs een holle-vezelstructuur ontworpen die nodig is voor de lage druk die wordt gegenereerd door straalturbines. De innovatieve ASM's die door Air Products PRISM-membranen zijn ontwikkeld, zijn lichtgewicht en kunnen duizenden uren aan trillingen en extreme temperatuurschommelingen weerstaan. Tegenwoordig houden onze duurzame ASM's passagiers en vracht veilig in de meeste commerciële en militaire vliegtuigen in Noord-Amerika.

Passagiers helpen gemakkelijker te ademen op de spoorlijn Qinghai-Tibet

De Qinghai-Tibet-spoorweg, een hooggelegen passagierstrein, wordt beschouwd als een van de grootste technische hoogstandjes van het moderne China. Dankzij de PRISM®-membraantechnologie van Air Products, die zuurstofverrijkte ademlucht produceert in de passagierswagons, kunnen reizigers gemakkelijk ademen terwijl ze bijna 17.000 voet boven zeeniveau rijden.

Producten vers houden met gecontroleerde atmosfeer 

In onze wereldeconomie kunnen producten in één deel van de wereld worden verbouwd en naar de andere kant van de wereld worden vervoerd. Om te voorkomen dat voedsel bederft voordat het zijn bestemming bereikt, moet er gedurende een groot deel van de reis een gecontroleerde atmosfeer worden gecreëerd om de schadelijke effecten van kooldioxide en zuurstof te verwijderen.

Air Products heeft een technologie ontwikkeld om gecontroleerde atmosferen te creëren voor transport en opslag van producten. De systemen in containers maken gebruik van PRISM®-stikstofgeneratoren om stikstof in een luchtdichte opslagruimte te brengen, waardoor de zuurstofarme atmosfeer wordt gecreëerd die nodig is om het rijpingsproces te vertragen. De stikstof voor deze systemen wordt gegenereerd door onze PRISM-membraanscheiders, een van de meest effectieve en handige methoden voor het leveren van stikstof voor deze toepassing.

Onze PRISM-membraantechnologie biedt verladers en distributeurs de tijd om delicate voedselproducten te vervoeren, zodat consumenten het hele jaar door kunnen genieten van verse producten!

Bent u geïnteresseerd in PRISM®-membranen voor uw systeem?

Onze ervaren technici werken samen met u aan de beste oplossing voor uw proces of toepassing.