airproducts-logo Go to Home Page

Megaprojecten wereldwijd

We leveren enkele van de grootste en meest complexe projecten in de geschiedenis van Air Products. Deze projecten sluiten aan bij onze groeistrategie om wereldwijde megaprojecten uit te voeren die de overgang naar een schonere, duurzamere energietoekomst mogelijk maken. Ons succes bij de uitvoering van deze megaprojecten is een bewijs van de kerncapaciteiten van Air Products ter ondersteuning van 's werelds grootste energieprojecten op het gebied van veiligheid, betrouwbaarheid en uitstekende bedrijfsvoering.

speelcirkel Bekijk de Megaprojects Expertise-video

 

Canada

Sulphur Mountain in Banff, Alberta, CanadaNetto-nulwaterstofenergiecomplex in Edmonton, Alberta

Air Products en zijn dochteronderneming Air Products Canada Ltd. plannen samen met de Canadese overheid en de provincie Alberta een baanbrekend nieuw waterstof-nul-energiecomplex.  

In lijn met de Canadese strategie voor diversificatie op het gebied van schone energie, begon Air Products in 2018 met de bouw van de kern van dit energiecomplex op wereldschaal in Edmonton, dat zal beginnen met een transformatieve $1.3 miljard (CAD) waterstofproductie en liquefactie-faciliteit naar verwachting in 2024 operationeel.

Air Products zal geavanceerde waterstoftechnologie en een innovatief ontwerp inzetten om netto-nulemissies te realiseren. De nieuwe faciliteit zal meer dan 95 procent van de kooldioxide (CO₂) uit de grondstof voor aardgas opvangen en veilig ondergronds opslaan. Waterstofgestookte elektriciteit compenseert de resterende vijf procent van de uitstoot. Het complex voor schone energie zal de raffinage- en petrochemische klanten die worden bediend door de Heartland Hydrogen Pipeline van Air Products helpen hun koolstofintensiteit te verminderen. Het complex markeert ook een primeur in het bredere gebruik van waterstof in Alberta, waardoor de productie van vloeibare waterstof een emissievrije brandstof in de transportsector kan worden en schone elektriciteit kan worden opgewekt. Dit zal naar verwachting een positieve invloed hebben op de CO2-uitstoot van Alberta.

Saudi-Arabië

NEOM: 's werelds grootste koolstofvrije waterstofproject

NEOM, een nieuw model voor duurzaam leven in het Koninkrijk Saoedi-Arabië, is de locatie van een $7 miljard project waarmee Air Products in 2025 koolstofvrije waterstof kan leveren aan energiebussen en vrachtwagens over de hele wereld en drie miljoen ton per jaar (TPY) aan CO₂-emissies en smogvormende emissies en andere verontreinigende stoffen uit het equivalent van meer dan 700.000 auto's.

Het joint venture-project met NEOM en ACWA Power is gebaseerd op bewezen technologie van wereldklasse en omvat de innovatieve integratie van meer dan vier gigawatt aan duurzame energie uit zon, wind en opslag; productie van 650 ton waterstof per dag door elektrolyse met behulp van de Thysenkrupp-technologie via de exclusieve strategische samenwerkingsovereenkomst van Air Products; productie van stikstof door luchtscheiding met Air Products-technologie; en de productie van 1,2 miljoen ton koolstofvrije ammoniak per jaar met behulp van de Haldor Topsoe-technologie via de wereldwijde alliantieovereenkomst van Air Products.

's Werelds grootste industriële gascomplex
Saudi Aramco

Air Products heeft in een joint venture (JV) met ACWA Holding het grootste industriële gascomplex ter wereld ontworpen en gebouwd voor de dagelijkse levering van 75.000 ton (20.000 zuurstof en 55.000 stikstof) aan de raffinaderij van Saudi Aramco in Jazan Economic City in Saoedi-Arabië. Ondanks de afgelegen locatie en de regionale klimaatproblemen, heeft het Air Products-team het complex op wereldschaal met 25 miljoen werkuren zonder verloren tijd voltooid.

Een andere JV, met Air Products, Saudi Aramco, ACWA Power en Air Products Qudra, bevindt zich in de laatste fase van projectfinanciering voor de verwerving van de activa voor vergassing, elektriciteit en industrieel gas in Jazan, wat een totale investeringswaarde vertegenwoordigt van ongeveer $12 miljard. Naar verwachting zal het project tegen het einde van fiscaal jaar 2021 van Air Products zijn bereikt.

Indonesië

Coal-to-Methanol Project

Met een investering van US $2 miljard zal Air Products luchtscheidingen, vergassing, syngasopruiming, nutsvoorzieningen en methanolproductiemiddelen bouwen, bezitten en exploiteren voor een baanbrekend vergassingsproject in het Oost-Kalimantan in Bengalon, Indonesië.

De faciliteit, inclusief Air Products 'eigen Syngas Solutions™ droge-toevoervergasser — zal op efficiënte wijze overvloedige steenkoolbronnen omzetten in hoogwaardige producten, waardoor vanaf 2024 bijna twee miljoen TPY methanol kan worden geproduceerd uit bijna zes miljoen TPY kolen. Het project zal Bakrie Group en PT in staat stellen. Ithaca Resources levert methanol voor huishoudelijk gebruik, ter ondersteuning van de energieonafhankelijkheid van Indonesië en duurzame economische groei.
China

Kolenvergassingsproject in Lu'an

Via een joint venture met Lu'an Clean Energy levert Air Products syngas en andere industriële gassen voor de productie van syngas-naar-vloeistoffen in Luyan in Changzhi, Shanxi, China. 

Het vergassingsproject van wereldformaat omvat vier grote luchtscheidingseenheden (ASU's), vier vergassers en twee syngas-reinigingssystemen ter ondersteuning van een van de belangrijkste demonstraties van schone energie in China. De vergassers zijn de grootste ter wereld en kunnen 12.000 ton steenkool omzetten in syngas, wat Lu'An omzet in chemicaliën en transportbrandstoffen.

 
Gasifier at Jiutai New Material Co. Ltd mono-ethylene glycol project in Hohhot, ChinaJiutai Coal-to-Syngas-installatie

Air Products heeft een langetermijncontract op locatie gekregen voor de levering van syngas aan Jiutai New Material Co. Ltd voor hun multi-miljard dollar mono-ethyleen glycol project in het Chinese Hohhot. Het project, dat als eerste door Air Products zal worden gebouwd, inclusief bewezen vergassingstechnologie van Shell, zal naar verwachting in 2022 in gebruik worden genomen. 

De faciliteit zal worden ontworpen voor de productie van meer dan 500.000 Nm3/uur syngas en zal bestaan uit vijf vergassers, twee ongeveer 100.000 nm3/uur luchtscheidingseenheden (ASU), met syngaszuivering en -verwerking, en bijbehorende infrastructuur en voorzieningen. Jiutai levert de kolenvoeding en neemt alle output van de installatie op zich.
Debang gasificationSyngas-project met Debang Group, provincie Jiangsu, China

Een baanbrekende verwerkingsfaciliteit voor kolen-naar-syngas in het Xuwei National Petrochemical Park, Lianyungang City, Jiangsu, China, wordt gerealiseerd door een joint venture met Air Products/80% en Debang Xinghua Technology Co., Ltd. (een dochteronderneming van Jiangsu). Debang Chemical Industrial Group Co., Ltd. ("Debang-groep").

De JV is strategisch gelegen in een van de zeven nationaal geïntegreerde olieraffinage- en petrochemieparken in China. De JV is eigenaar en exploitant van luchtafscheidings-, vergassings- en zuiveringsinstallaties op basis van een 20-jarig contract voor een vast maandelijks bedrag. Syngas wordt geleverd ter ondersteuning van de 350.000 ton van Debang Group. per jaar faciliteiten voor chemicaliën. Het project zal naar verwachting in 2023 in bedrijf zijn. Het systeem zal syngas leveren waarmee Debang Group de benodigde ammoniak en andere producten voor haar klanten kan produceren.

India

Kochi hyco plantIndustrieel gascomplex van wereldformaat
Bharat Petroleum

Air Products bouwt, bezit en exploiteert een industrieel gascomplex van wereldformaat dat waterstof, stikstof, zuurstof en stoom levert aan de Kochi-raffinaderij van BPCL. We hebben ook een syngas-productiefaciliteit gebouwd, in eigendom gehad bij de raffinaderij en in bedrijf gesteld voor de levering van het Propyleen Derivaten Petrochemisch Project (PDPP) van BPCL. De syngaseenheid maakt gebruik van onze gepatenteerde technologieën voor het scheiden van cryogene gassen om een waterstof/koolmonoxide-syngas te produceren voor de PDPP.

De innovatieve combinatie van technologieën die in de Kochi-faciliteit worden gebruikt, omvat:
  • Dubbelstoom methaan reformer (SMR) treinen, ontworpen en gebouwd door Air Products in samenwerking met TechnipFMC, produceren meer dan 15 ton waterstof per uur voor gebruik bij de productie van schoner brandende transportbrandstoffen;
  • Een cryogeen zuiveringssysteem voor syngas waarmee een mengsel van ongeveer 14 ton gezuiverd waterstof en koolmonoxide per uur wordt gemaakt;
  • Een luchtscheidingseenheid voor de productie van stikstof en zuurstof voor de raffinaderij en het petrochemische complex; en
  • Een gasturbine voor het opwekken van energie voor de faciliteiten van Air Products.

Verenigde Staten

Baytown SMRWereldklasse Steam Methane Reformer serveren
Klanten van Covestro en Gulf Coast Pipeline

Air Products bouwt, bezit en exploiteert een stoom-methaanreformer (SMR) van wereldklasse in de fabriek van Covestro in Baytown, Texas. De SMR produceert 125 miljoen standaard kubieke voet per dag (mmscfd) waterstof en een wereldwijde levering van koolmonoxide (CO) die wordt geleverd aan Covestro en andere klanten die zijn gekoppeld aan Air Products 'Gulf Coast Hydrogen and CO Pipeline Networks.

De SMR is gebouwd in het kader van de wereldwijde waterstofalliantie tussen Air Products en Technip en beschikt over de nieuwste technologie om de energie-efficiëntie te maximaliseren en de uitstoot te verminderen. Bovendien is de warmte-integratie optimaal, wat het verbruik van grondstoffen vermindert.

 

 

Port ArthurGrootschalige CO2-afvangst

Air Products heeft een grootschalig systeem ontworpen en gebouwd om kooldioxide (CO₂) af te vangen uit onze twee stoommethaanreformers in de Valero-raffinaderij in Port Arthur, Texas. Het gewonnen en gezuiverde CO₂ wordt per pijpleiding geleverd aan Denbury Onshore voor gebruik bij verbeterde oliewinning.

Beschreven door het Ministerie van Energie als een mijlpaal in het Industrial Carbon Capture and Storage-programma, is deze ongekende prestatie, die gebruikmaakt van een innovatieve technologie van Air Products, de eerste in zijn soort die op zo'n grote schaal werkt en nog niet is waar dan ook in de VS.

Sinds 2014 heeft onze technologie voor het afvangen en vastleggen van koolstof in onze fabriek in Port Arthur jaarlijks ongeveer een miljoen ton CO₂ opgevangen, wat neerkomt op een jaarlijkse uitstoot van 200.000 auto's van de weg halen. 

 

Grootste waterstof-SMR voor Gulf Coast
Ammoniak

Air Products bouwt de grootste stoommethaanreformer (SMR) ooit, die waterstof levert voor de nieuwe ammoniakproductie-installatie van Gulf Coast Ammonia (GCA) in Texas City, Texas. In het kader van een Build, Own and Operate-model, bouwen we ook een luchtscheidingseenheid (ASU) voor de levering van stikstof. We zullen een stoomturbine-generator in eigendom hebben en bedienen voor de levering van stroom en andere voorzieningen aan de installatie van GCA in Texas.

In lijn met de duurzaamheidsdoelstellingen van Air Products, zal de waterstofproductie-installatie worden voorzien van de nieuwste technologie om de energie-efficiëntie te maximaliseren en emissies te verminderen, en een optimale warmte-integratie, die op zijn beurt het verbruik van grondstoffen vermindert. Het project behelst een aantal mijlpalen van Air Products, waaronder: 
  • Grootste Amerikaanse investering van $500 miljoen voor één project
  • De grootste reformer voor stoommethaan produceert ongeveer 175 miljoen standaard kubieke voet waterstof per dag
  • Uitbreiding van de waterstofpijpleiding van Gulf Coast, de grootste ter wereld, van Texas City naar Baytown, met een totale lengte van ongeveer 700 mijl
  • De grootste hoeveelheid waterstof per dag geleverd aan één klant binnen één contract