airproducts-logo Go to Home Page

Luchtscheiding

Air Products heeft meer dan 75 jaar ervaring met het ontwerpen, construeren, bouwen en bedienen van luchtscheidingseenheden (ASU) voor klanten die grote hoeveelheden zuurstof, stikstof of argon nodig hebben. We hebben wereldwijd meer dan 2.000 ASU-installaties geproduceerd en bezitten en exploiteren er meer dan 300. Of het nu gaat om 50 ton per dag of 7.000 ton per dag, onze cryogene oplossingen zorgen voor een veiligere, efficiëntere en duurzamere levering van industrieel gas.

Voor kleinere volumes die vergelijkbaar zijn met bulkleveringen, leveren Air Products PRISM® systemen goedkope, efficiënte oplossingen voor de on-site levering van industrieel gas. Onze bedrijfseigen, bewezen reforming-, cyrogene, adsorptie- en membraantechnologieën maken van ons een toonaangevende leverancier van on-site productie-installaties en diensten. Ons duurzaam on-site gasgeneratie-installaties helpen klanten hun CO2-voetafdruk te verkleinen, de energie-efficiëntie te verhogen, de doorvoer te verhogen, de kwaliteit van het eindproduct te verbeteren en de milieuprestaties te verbeteren.

Eerste on-site zuurstofinstallatie bij Weirton Steel in 1951.

Toonaangevend sinds 1940

Leonard Pool, oprichter van Air Products, zorgde voor een revolutie in de industriële gasindustrie door in 1940 het on-site gasleveringsmodel te ontwikkelen. Sindsdien is het bedrijf een pionier op het gebied van luchtscheidingstechnologie, engineering en levering van installaties.

Naarmate de wereld vraagt om grotere, efficiëntere installaties met steeds kortere schema's, moeten de cryogene technologie en techniek die centraal staan bij grootschalige luchtscheiding blijven evolueren om deze uitdagingen het hoofd te bieden. Voortbouwend op een lange geschiedenis van cryogene luchtscheiding, blijven we aanzienlijke vooruitgang boeken op het gebied van veiligheid, efficiëntie en duurzaamheid.

LEES HET ARTIKEL OVER GASWORLD

Leveren van luchtscheidingsinstallaties van wereldformaat

Onze leidende positie in de levering van grootschalige cryogene zuurstofinstallaties aan de vergassingsindustrie heeft ertoe geleid dat Air Products een vooraanstaande vergassingsonderneming is. In Jazan, Saoedi-Arabië, hebben we zes luchtscheidingseenheden gebouwd die meer dan 75.000 ton zuurstof en stikstof per dag leveren aan een complex voor geïntegreerde vergassing en gecombineerde cyclus (IGCC). Deze megafabrieken zijn speciaal ontworpen met de nieuwste technologie om het IGCC-complex veilig en betrouwbaar te voorzien van zuurstof voor vergassing en stikstof als verdunningsmiddel voor de gecombineerde cycluseenheden.

We zullen ook twee grote luchtscheidingslijnen bouwen als onderdeel van een contract voor de levering van syngas voor een multi-miljard dollar mono-ethyleen glycol project in Hohhot, China, dat de volgende generatie zuurstofproductie voor vergassing markeert. Een nieuwe procescyclus waarvoor een octrooi is aangevraagd, minimaliseert het stoomverbruik en behoudt tegelijkertijd de flexibiliteit van de werking. Een geavanceerde vorm van adsorptie door radiale stromingstemperatuur zal de lucht zuiveren voordat deze het cryogene gebied van het proces binnengaat. Deze technologie zorgt voor een lagere drukval dan alternatieven, waardoor het energieverbruik verder wordt verlaagd en de voetafdruk wordt beperkt.

Nu de markt steeds groter wordt voor de levering van grote hoeveelheden zuurstof aan mega-vergassingsprojecten, blijft Air Products de grenzen verleggen en voortbouwen op onze staat van dienst op het gebied van succesvolle grootschalige zuurstofinstallaties.

Betrouwbare en duurzame gasproductie op locatie

Niet alleen hebben we een pioniersrol vervuld in het concept van on-site gasgeneratie, we zijn ook de enige grote leverancier van industriële gassen met toonaangevende technologie op alle gebieden van on-site gasgeneratie: reforming, cryogeen, permeatie en adsorptie. De PRISM®-systemen van Air Products bieden klanten een flexibele en duurzame optie voor de productie van zuurstof, stikstof, waterstof en andere procesgassen op hun locatie. Deze systemen helpen klanten hun CO2-voetafdruk te verkleinen, de energie-efficiëntie te verhogen, de doorvoer te verhogen, de kwaliteit van het eindproduct te verbeteren en de milieuprestaties te verbeteren. Naast lokale technische teams bieden onze Operations Service Centers 24/7 bewaking van de installatie voor realtime optimalisatie en snelle probleemoplossing.

We blijven innoveren en investeren in onze technologieën voor het ontwerpen, bouwen en exploiteren van on-site gasgeneratie-installaties. Met meer dan 750 vestigingen over de hele wereld beschikken wij over de kennis en ervaring om betrouwbare, veilige en efficiënte on-site gasproductie te leveren.

Een veiligere en duurzamere energieoplossing bieden

Nederland heeft lang aardgas gewonnen uit het eigen Groningse veld, maar de winning heeft geleid tot seismische activiteit, waardoor nu moet worden overgestapt op geïmporteerd gas. Aangezien geïmporteerd aardgas niet voldoet aan de huidige toepassingen van de Groningse bron, NV Nederlandse Gasunie selecteerde Air Products voor de levering van drie gespecialiseerde stikstofgeneratoreenheden voor de conditionering van geïmporteerd aardgas.

Deze stikstofgeneratoren, die in 2021 in bedrijf worden genomen, behoren tot de meest energiezuinige die er ooit zijn gebouwd. De uitstoot van kooldioxide zal naar schatting met 21.000 ton per jaar worden verlaagd in vergelijking met eerdere technologieën. Dit wordt mogelijk gemaakt door een nieuw procesontwerp en verbeterde compressie-efficiëntie. Bovendien zijn de luchtscheidingseenheden ontworpen om de productie snel op te voeren vanaf een koude start, zodat ze nauw aansluiten bij de gasvraag en het energieverbruik verder wordt verlaagd.

"Onze selectie wijst op onze expertise op het gebied van luchtscheiding", aldus Paul Hoogeveen, General Manager Rotterdam Tonnage bij Air Products. "Tijd en ervaring hebben ons geleerd hoe we het beste uit het cryogene luchtscheidingsproces kunnen halen, zowel op het gebied van veiligheid als efficiëntie."

WERELDWIJDE MOGELIJKHEDEN VOOR INDUSTRIËLE GASTURBINES

Als producent en operator van turbomachines brengt Rotoflow een nieuw niveau van expertise in het ontwerpen, bouwen en ondersteunen van bedrijfskritische turbomachines. We bieden een breed scala aan expansiesystemen voor luchtscheidingsinstallaties, van kleine modulaire units tot grootschalige cryogene systemen. Als toonaangevend bedrijf in de industrie hebben onze bewezen ontwerpen miljoenen succesvolle bedrijfsuren, met een MTBF van meer dan 20 jaar. 

De elektronica-industrie een stap voor blijven

De groei van de productie van zuivere siliciumkristallen heeft geleid tot een toename van de behoefte aan hoogzuivere argon voor de halfgeleiderindustrie. Toen deze trend zich voordeed, bleef Air Products voorop lopen met de ontwikkeling van een wereldomspannende TN LAR-luchtscheidingsinstallatie.

Het ontwerp van de TN LAR-installatie maakt gebruik van een eigen zuiveringstechnologie die is geïntegreerd in het luchtdroogsysteem om stikstof en argon met ultrahoge zuiverheid te leveren. De installatie beschikt ook over een eigen nieuwe distillatiekolompakking die 15% efficiënter is dan de vorige normen, en maakt gebruik van een flexibele, kostenefficiënte cryogene expansievat die werkt met een groter aantal snelheden en bedrijfsomstandigheden. De gecombineerde innovaties van de TN LAR-luchtscheidingsinstallatie bieden de hoge betrouwbaarheid die de elektronica-industrie vereist, samen met schema's die ultrazuiver gas kunnen leveren aan nieuwe fabrieken ruim voor de vraag naar hun oplopende schema's.

"De halfgeleiderindustrie vraagt om snelheid, betrouwbaarheid en flexibiliteit om aan de hoge eisen te voldoen", aldus Chris Alsop, directeur van de Air Separation Unit Product Line bij Air Products. "We moeten consequent innoveren en leveren aan onze klanten in deze branche om het succes te bereiken dat we hebben met fabrieken zoals de TN LAR."

Laat onze ervaring van wereldklasse voor u werken.

Neem contact op met een van onze technische experts voor hulp bij het ontwerpen, ontwikkelen, bouwen en bedienen van een gastoevoersysteem voor uw specifieke toepassing.

Meer Informatie

Optimaliseer uw gaslevering met on-site gasgeneratiesystemen.

Een betrouwbare, energiezuinige en duurzame leveringsoptie voor een breed scala aan zuiverheids- en stroomvereisten.

MEER INFORMATIE