airproducts-logo Go to Home Page

Verpakken, inertiseren en blanketen

Helpen uw product intact te houden en uw werknemers en apparatuur veilig te houden

Inertiseren, ook wel blanketing genoemd, is het proces waarbij de atmosferische lucht rond een stof of materiaal wordt vervangen door een niet-reactief gas, zoals stikstof of argon, om ervoor te zorgen dat het in een passieve of niet-reactieve toestand blijft.

Stikstof wordt meestal gebruikt vanwege de inertheid en het vriendelijke milieuprofiel, waardoor het geschikt is voor een groot aantal toepassingen. Omdat stikstof niet reageert met de meeste materialen, is stikstof een uitstekend inertiserend, blanketing en purgerend gas dat kan worden gebruikt om waardevolle chemische producten te beschermen tegen schadelijke verontreinigingen. Een van de belangrijkste toepassingen is het elimineren van brandgevaarlijke risico's in reactorvaten en opslagtanks.

Andere gassen zoals kooldioxide en argon kunnen in sommige gevallen ook worden gebruikt voor inerte doeleinden.

We kunnen u helpen bij het kiezen van de optimale methode die aan uw behoeften voldoet, terwijl we het gasverbruik tot een minimum beperken.

De voordelen van stikstof blanketing/inertiseren

  • Veiligheid: Beschermt gevoelige materialen tegen brand en explosies met het minimale gasvolume
  • Gecontroleerde niveaus van kritische zuurstofconcentratie (COC): Eigen software voor het uitvoeren van berekeningen, variërend van ontvlambaarheid van mengsels tot COC
  • Kwaliteit: Verleng de houdbaarheid en voorkom dat lucht en andere verontreinigingen binnendringen en bederf veroorzaken
  • Verschillende opties voor zuiverheid en toevoermodus: Uw toepassingsvereisten voor zuiverheid, gebruikspatroon, volume en voetafdruk stellen ons in staat om de meest efficiënte leveringsmethode aan te bevelen

Stikstof-blanketing-systeem

Continue blanketing met purgeren

Een continue stroom stikstof (of ander inert gas) wordt gebruikt om veilige zuurstofconcentraties binnen een tankruimte te handhaven.

Drukregeling blanketing

Stikstof wordt in de tankruimte geleid om een ​​ingestelde druk te handhaven. Het onder druk brengen van stikstof minimaliseert de luchtinlaat en kan het stikstofverbruik verminderen in vergelijking met continu purgeren.

Concentratiecontrole blanketing

Een zuurstofbewakingssysteem regelt de stikstofstroom naar de tankruimte. Een concentratieregelsysteem kan helpen bij het nauwkeurig werken en het gasverbruik verminderen in vergelijking met continu purgeren.

Stikstof-zuiveringssystemen

Deze methode wordt vaak gebruikt wanneer het vat dat wordt gespoeld slechts één opening heeft of in batches, zoals het spoelen van ethyleenoxide-sterilisatoren. Stikstof wordt gebruikt om een vat of leiding onder druk te brengen, het mengt en verdunt de inhoud en vervolgens wordt het verdunde mengsel afgevoerd naar emissieregelingseenheden. Dit proces wordt herhaald totdat het vat voldoende is gespoeld.

Verdunning purgeren en drogen

Stikstof kan continu het vat binnendringen en het mengsel en de uitlaat verdunnen via een uitgang, bij voorkeur tegenover de ingang. De geometrie van het vat en de oriëntatie van de invoer- en uitvoerpunten zijn belangrijke factoren voor de effectiviteit van verdunningszuivering. Bij het drogen wordt een soortgelijk proces gevolgd, maar worden restmaterialen verwijderd.

Verdrijving spoelen en verpulveren

Stikstof kan worden gebruikt om leidingen te spoelen. Een "varken", een kogelvormig object, kan ook door de leiding worden geduwd met stikstofgasdruk om de inhoud te zuiveren.

Drukoverdracht van vloeistoffen

De ruimte in de tank van een vat kan onder druk worden gezet met stikstof om vloeistoffen over te brengen zonder het gebruik van een pomp. Dit kan voordelig zijn wanneer het verpompen van het materiaal moeilijk is vanwege ruimtebeperkingen of wanneer het materiaal, zoals corrosieve stoffen, pompproblemen kan veroorzaken.

Bent u geïnteresseerd in het gebruik van stikstof voor inertiseren?

We kunnen u helpen bij het kiezen van de optimale methode die aan uw behoeften voldoet en tegelijkertijd het gasverbruik tot een minimum beperken.

CONTACT OPNEMEN:

Vraag het de expert

Jon Trembley

Technology Manager - Cryogene toepassingen

"Hoeveel stikstof heb ik nodig om mijn tanks met brandbare vloeistoffen veilig te houden?"

Er zijn veel factoren waarmee rekening moet worden gehouden bij het ontwerpen van een stikstof-blanketing-systeem.  Inzicht in het materiaal dat wordt opgeslagen en het type vat helpt bij het ontwerpen van een geoptimaliseerd systeem voor uw werkzaamheden. Bekijk onze korte video over stikstof-blanketing. (2:45)

Gassen

Air Products-gassen, die meestal in gasvormige en vloeibare vorm worden geleverd, stellen klanten in een breed scala van industrieën in staat hun milieuprestaties, productkwaliteit en productiviteit te verbeteren.

Argon

Een inert gas met unieke eigenschappen, dat wordt gebruikt in diverse industriële en analytische toepassingen. Argon wordt veel ingezet in metaalindustrie voor de productie, verwerking en fabricage van metaal. 
Het kan als een zuiver gas worden ingezet voor bepaalde toepassingen voor afschermen, blanketen, uitgloeien en heet isostatisch persen (HIP) en als onderdeel van een mengsel met andere gassen, zoals kooldioxide, zuurstof, stikstof, waterstof of helium, afhankelijk van het proces en het materiaal.

Kooldioxide

Onze ervaren toepassingsteams over de hele wereld kunnen hun industrie- en toepassingskennis gebruiken om u te voorzien van een levering van samengeperste of vloeibare kooldioxide en een technologieoplossing die aan uw unieke behoeften voldoet.

Stikstof

Nuttig als gas, vanwege de inerte eigenschappen en als vloeistof voor koelen en vriezen. Vrijwel elke industrie kan profiteren van de unieke eigenschappen om de opbrengst te verbeteren, de prestaties te optimaliseren en de bedrijfsvoering veiliger te maken.

Bulklevering

Geleverd per vrachtwagen en opgeslagen op uw locatie, hetzij als vloeistof in cryogene tanks of als gas in hogedrukbuizen op basis van uw volume, gewenste druk, zuiverheidsniveau, stroomsnelheid en bedrijfspatroon

On-site gasgeneratie

On-site gasgeneratie helpt duurzame klanten om hun CO2-voetafdruk te verkleinen, de energie-efficiëntie te verhogen, de doorvoer te verhogen, de kwaliteit van het eindproduct te verbeteren en de milieuprestaties te verbeteren.

Pijpleidingtoevoer

Gevestigd op belangrijke industriële locaties over de hele wereld, bieden pijpleidingen klanten met grote productbehoeften een reeks voordelen, waaronder betrouwbare, veilige en flexibele levering op een kosteneffectieve manier.

Modellering van diensten voor het inertiseren van toepassingen

MEER INFORMATIE

HULPMIDDELEN