airproducts-logo Go to Home Page

Geselecteerd rauw, roodachtig gevogelte

MAP: een beproefde manier om de houdbaarheid van uw rauwe, roodachtige gevogelteproducten effectief te verlengen

Levensmiddelen: Puur gehakt van donker gevogelte, ander pluimvee, zonder vel kip, vel van vel, gesneden vlees van gevogelte, gehakt van kalkoen, andere producten

Aanbevolen gasmengsel
70-80% O₂
20-30% CO₂

De hierboven vermelde gassen en mengsels zijn bedoeld als algemene richtlijn. Om het optimale gas voor uw product en proces te bepalen, raden wij u aan een producttest uit te voeren met de hulp van een Air Products MAP-gasspecialist.

Opslagtemperatuur
• Wettelijk maximum*: 8 °C
• Aanbevolen: -1 °C tot +2 °C


Haalbare houdbaarheid
• In lucht: 3-5 dagen
• In MAP: 7-14 dagen


Principe bederf van organismen en mechanica
Pseudomonas soorten (in de lucht), Brochothrix soort, Melkzuur bacteriën, Enterobacteriaceae, gisten en schimmels.


Gevaren van voedselvergiftiging zijn onder andere:
Clostridium soort, Salmonella soort, Staphylococcus aureus, Listeria monocytogenes, Campylobacter soorten, E. coli en E. coli 0157.


Typische MAP-machines
Detailhandel
• TFFS - Thermoform-fill-seal
• PTLF - Voorgevormde bak en afdekfolie


Typische verpakkingen 
Detailhandel: bakjes en afdekfolie

Voorbeelden van typische MAP-materialen
Dienblad:
• PVC/PE
• APET/PE
• HDPE

Dekselfolie:
• HUISDIER/PE-EVOH-PE
• OPA/PE-EVOH-PE
• OPP/PE-EVOH-PE
• PET/PVdC/PE


Voor bepaalde rauwe, roodachtige pluimvee zijn de belangrijkste bederfmechanismen aerobe microbiële groei en oxidatie van het rode pigment tot zijn bruin geoxideerde vorm.

Aerobe bederfbacteriën, vooral Pseudomonas soorten, worden zeer effectief geremd door opname van CO₂ in MAP. Hoge concentraties O₂ zijn nodig om de gewenste rode kleur van rauwe, roodachtige pluimveeproducten langer te behouden.

Om het dubbele effect van rode kleurstabiliteit en microbiële remming te verkrijgen, wordt een gasmengsel met 70% O₂ en 30% CO₂ aanbevolen. Een gas-productverhouding van 2:1 wordt aanbevolen. De haalbare houdbaarheid van rauwe, roodachtige gevogelteproducten met MA-verpakking is afhankelijk van de soort, het vetgehalte, de initiële microbiële belasting, het gasmengsel en de opslagtemperatuur.

Mogelijke risico's op voedselvergiftiging kunnen worden geminimaliseerd door het handhaven van de aanbevolen gekoelde temperaturen, goede hygiëne en hanteringspraktijken en voldoende koken voorafgaand aan consumptie.

* In de regelgeving voor voedselveiligheid (temperatuurregeling) van 1995 staat dat de maximale opslagtemperatuur voor gekoelde, bederfelijke voedingsmiddelen 8 °C is. Er zal flexibiliteit zijn om dit te variëren wanneer dit wetenschappelijk verantwoord is. Neem voor wettelijke opslagvereisten contact op met Campden BRI.
Please use the area below to submit your enquiry. It will then be passed on to our MAP Experts for a response.
ex. 123-456-7890