airproducts-logo Go to Home Page

Rauwe vis en zeevruchten

Rauwe, magere witte vis

Levensmiddelen: Brasem, Griet, Meerval, Kabeljauw, Schar, Dover en Zeetong, Bot, Tandbaars, Schelvis, Heek, Jackvis, Mullet, Zeeduivel, Snoek, Schol, Red Snapper, Zeebaars, en andere items

Aanbevolen gasmengsel
30% O₂
40% CO₂
30% N₂

De hierboven vermelde gassen en mengsels zijn bedoeld als algemene richtlijn. Om het optimale gas voor uw product en proces te bepalen, raden wij u aan een producttest uit te voeren met de hulp van een Air Products MAP-gasspecialist. Als u wilt dat een specialist contact met u opneemt om dit verder te bespreken, klik dan hier.

Opslagtemperatuur
• Wettelijk maximum*: 8 °C
• Aanbevolen: -1 °C tot + 2 °C

Haalbare houdbaarheid
• In lucht: 2-3 dagen
• In MAP: 4-6 dagen

Principe bederf van organismen en mechanica
Pseudomonas-soorten (in lucht), melkzuurbacteriën, Enterobacteriaceae, Shewanella-soorten, Photobacterium-soorten, Aeromonas-soorten.

Gevaren van voedselvergiftiging zijn onder andere:
Clostridium botulinum (niet-proteolytisch E, B en F), Vibrio parahaemolyticus, Salmonella-soorten en Listeria monocytogenes.

Typische MAP-machines
Detailhandel
• TFFS - Thermoform-fill-seal
• PTLF - Voorgevormde bak en afdekfolie

Typische verpakkingen
Detailhandel: bakjes en afdekfolie

Voorbeelden van typische MAP-materialen

Dienblad:
• PVC/PE
• APET/PE
• HDPE
• EPS/EVOH/PE

Deksel en/of folie van het kussenpakket:
• HUISDIER/PE-EVOH-PE
• OPA/PE-EVOH-PE
• OPP/PE-EVOH-PE
• PET/PVdC/PE

De belangrijkste bederfmechanismen die van invloed zijn op de kwaliteit van vis en zeevruchten zijn het resultaat van microbiële en oxidatieve activiteiten. Vis- en zeevruchtenproducten zijn zeer bederfelijk vanwege hun hoge aw, neutrale pH en aanwezigheid van autolytische enzymen die de snelle ontwikkeling van ongewenste geuren en smaken veroorzaken.

Vis heeft doorgaans een bijzonder zware microbiële belasting vanwege de oorsprong van koud water, de methode voor het vangen en transporteren naar de kust, het verwijderen van de ingewanden en het vasthouden van de huid in de detailhandel. Microbiële activiteit leidt tot afbraak van viseiwit, met als gevolg een ongewenste visgeur. Oxidatieve ranzigheid van onverzadigde vetten in vette vis resulteert ook in andere bijkomende onaangename geuren en smaken.

MAP is een zeer effectieve techniek voor het vertragen van microbieel bederf en oxidatieve ranzigheid van vis- en zeevruchtproducten. MAP is bijzonder effectief in het verlengen van de houdbaarheid van witvisproducten. Voor witvis, schaaldieren en weekdieren wordt een gasmengsel met 30% O₂, 40% CO₂ en 30% N₂ aanbevolen. Voor vette visproducten wordt een gasmengsel met 40% CO₂ en 60% N₂ aanbevolen. Het opnemen van CO₂ is noodzakelijk voor het remmen van veelvoorkomende aerobe bederfbacteriën, zoals Pseudomonas-soorten (in de lucht).

Voor verpakkingen met vis en andere zeevruchten kan een te hoog CO₂-gehalte in het gasmengsel echter leiden tot inklappen van de verpakking, overmatig druppelen en bij koud eten van schaal- en schelpdieren, zoals krab, tot een zure, sorbetachtige smaak.

O₂ is nodig om de groei van Clostridium botulinum type E, kleurveranderingen en bleken te voorkomen en druppelen in verpakkingen van witvis, schaaldieren en weekdieren te verminderen. O₂ wordt echter bij voorkeur uitgesloten van vette vis MA-verpakkingen om oxidatieve ranzigheid te voorkomen. Een gas-productverhouding van 2: 1 wordt aanbevolen.

Alleen de hoogste kwaliteit vis en zeevruchten mag worden gebruikt om te profiteren van de verlengde houdbaarheidsvoordelen van MAP. De haalbare houdbaarheid is afhankelijk van de soort, het vetgehalte, de initiële microbiële belasting, het gasmengsel en de opslagtemperatuur. Het handhaven van de aanbevolen gekoelde temperaturen en goede hygiëne en hanteringspraktijken in de hele keten van afvang tot consumptie is essentieel voor het waarborgen van de veiligheid en verlengde houdbaarheid van vis en zeevruchten.

* In de regelgeving voor voedselveiligheid (temperatuurregeling) van 1995 staat dat de maximale opslagtemperatuur voor gekoelde, bederfelijke voedingsmiddelen 8 °C is. Er zal flexibiliteit zijn om dit te variëren wanneer dit wetenschappelijk verantwoord is. Neem voor wettelijke opslagvereisten contact op met Campden BRI.
Please use the area below to submit your enquiry. It will then be passed on to our MAP Experts for a response.
ex. 123-456-7890