Vloeibare voedingsmiddelen en dranken
MAP: een beproefde manier om de houdbaarheid van uw vloeibare voedingsmiddelen en dranken effectief te verlengen
Levensmiddelen: Bieren, koolzuurhoudende frisdranken, ciders, likeuren, fruit- en groentesappen, pils, likeuren, vloeibare yoghurt, melk, mineraalwater, oliën, sterke drank, wijn en andere producten
Aanbevolen gas
100% N₂
Koolzuurhoudende frisdranken:
100% CO₂
N₂-sparging, waarbij gasvormig N₂ door vloeibare voedingsmiddelen en dranken wordt geborreld, wordt gebruikt om de opgeloste O₂-concentraties te verlagen.
De hierboven vermelde gassen en mengsels zijn bedoeld als algemene richtlijn. Om het optimale gas voor uw product en proces te bepalen, raden wij u aan een producttest uit te voeren met de hulp van een Air Products MAP-gasspecialist.
Opslagtemperatuur
• Aanbevolen: Ambient
Uitzonderingen: vruchtensappen, vloeibare yoghurt, melk, groentesappen:
• Wettelijk maximum*: 8 °C
• Aanbevolen: 0 °C tot +3 °C
Haalbare houdbaarheid
In lucht:
• Melk: 3 dagen
• Vruchtensappen, groentesappen: 1 week
• Vloeibare yoghurt: 10 dagen
• Koolzuurhoudende frisdranken, ciders, likeuren, lagers, likeuren, mineraalwater, sterke drank, wijnen: 6 maanden
In MAP:
• Melk: 4-7 dagen
• Vruchtensappen, vloeibare yoghurt, groentesappen: 2-3 weken
• Bieren, koolzuurhoudende frisdranken, ciders, likeuren, lagers, likeuren, mineraalwater, sterke drank, wijnen: 1 jaar
Principe bederf van organismen en mechanica
Vruchtensappen, vloeibare yoghurt, melk, groentesappen: Melkzuur bacteriën, Streptococci-soorten, Bacillus soorten, gisten en schimmels, verzuring van melk, fysische scheiding.
Andere producten: gisten en schimmels, oxidatieve bijsmaken.
Gevaren van voedselvergiftiging zijn onder andere:
Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus
Typische MAP-machines
Vloeibare voedingsmiddelen en dranken worden niet verpakt op typische MAP-machines, maar op gespecialiseerde afvulapparatuur met in-line N₂-spargingmogelijkheid.
Typische verpakkingen
Detailhandel: gangbare detailhandelsverpakkingen omvatten kartonnen geveltoppakken, glazen en plastic flessen, aluminium en stalen blikken.
Voorbeelden van typische MAP-materialen
Detailhandel
• Glas
• Kunststof
• Aluminium
• Staal
• Karton
De belangrijkste bederfmechanismen voor bederfelijke gekoelde vruchtensappen, vloeibare yoghurt, melk en groentesappen zijn microbiële groei en fysieke scheiding. Zuring is ook een belangrijk bederfmechanisme voor melk. Stabiele dranken, zoals bieren, koolzuurhoudende frisdranken, ciders, likeuren, lagers, likeuren, mineraalwater, wijn en sterke drank, zijn ook vatbaar voor geselecteerde microbiële bederf en sommigen ook voor oxidatieve bijsmaken.
Bederfelijke gekoelde vruchtensappen, vloeibare yoghurt, melk en groentesappen kunnen de groei bevorderen van voedselvergiftigende bacteriën, zoals Listeria monocytogenes en Staphylococcus aureus. Daarom wordt aanbevolen om de temperatuur, hygiëne en hantering strikt onder controle te houden. Vloeibare voedingsmiddelen en dranken worden niet verpakt op typische MAP-machines, en de soorten verpakkingen die gewoonlijk worden gebruikt, omvatten kartonnen pakken, glazen en plastic flessen, aluminium en stalen blikken, vaten en roestvrijstalen tanks. N- en/of CO₂-sparging, waarbij gasvormig N₂ en/of CO₂ door vloeibare levensmiddelen en dranken wordt geborreld, wordt gebruikt om de opgeloste O₂-concentraties te verlagen. Dergelijke gassparingen worden commercieel gebruikt voor koolzuurhoudende frisdranken, bieren, lagers, mineraalwater, vruchtensappen, enz. en kunnen gunstig zijn voor andere vloeibare voedingsmiddelen en dranken.