Verse pastaproducten
MAP: een beproefde manier om de houdbaarheid van uw verse pastaproducten effectief te verlengen
Levensmiddelen: Capelli, Fettucine, Funghini, Fusilli, Linguine, Macaroni, Pastaschelpen, Spaghetti, Tagliarini, Tagliatelle, Trenette, Tubetti, Vermicelli, Zitioni,
Andere items
Aanbevolen gasmengsel
40-50% CO₂
50-60% N₂
De hierboven vermelde gassen en mengsels zijn bedoeld als algemene richtlijn. Om het optimale gas voor uw product en proces te bepalen, raden wij u aan een producttest uit te voeren met de hulp van een Air Products MAP-gasspecialist.
Opslagtemperatuur
• Wettelijk maximum*: 8 °C
• Aanbevolen: 0 °C tot +5 °C
Haalbare houdbaarheid
• In lucht: 1-2 weken
• In MAP: 3-4 weken
Principe bederf van organismen en mechanica
Gisten en schimmels, kleurverandering (groen naar bruin/grijs) voor groene pasta.
Gevaren van voedselvergiftiging zijn onder andere:
Staphylococcus aureus, Bacillus soorten.
Typische MAP-machines
Detailhandel
TFFS - Thermoform-fill-seal
PTLF - Voorgevormde bak en afdekfolie
HFFS - Horizontale form-fill-seal
VFFS - Verticale form-fill-seal
Typische verpakkingen
Detailhandel: bakje en afdekfolie, bakje in kussenpakket, kussenpakket
Voorbeelden van typische MAP-materialen
Dienblad:
• UPVC/PE
• HDPE
• EPS/EVOH/PE
Deksel en/of folie van het kussenpakket:
• PET/PVdC/PE
• PA/PVdC/PE
• PC/EVOH/EVA
• MPET
• MOPP
• OPP/PVdC
De belangrijkste bederfmechanismen die van invloed zijn op verse pasta zijn de groei van gist en schimmels, vanwege de lagere aw van deze producten.
Voor groene verse pasta kan het wenselijk zijn om licht uit te sluiten om ongewenste door licht veroorzaakte oxidatieve verkleuring te verminderen. Daarom worden vaak lichtschermen gebruikt, zoals in kleur bedrukte, gepigmenteerde of gemetalliseerde films.
Zoals het geval is met alle andere MA-verpakte levensmiddelen, zal het handhaven van de aanbevolen opslagtemperaturen en goede hygiëne en hanteringspraktijken helpen de risico's van voedselvergiftiging te minimaliseren. MAP kan de houdbaarheid van pasta aanzienlijk verlengen. CO₂ / N₂-gasmengsels worden gebruikt om microbiële groei en mogelijke schadelijke oxidatieve reacties te remmen. Een gas/productratio van 2:1 wordt vaak aangeraden. Deegwaren met een lagere aw waarde hebben doorgaans een langere houdbaarheid in lucht en onder MA.