airproducts-logo Go to Home Page

Uithollen

Deskundige oplossingen om u te helpen slagen

Gutsen is een methode voor het verwijderen van materiaal in verband met lassen of gieten. Er wordt onderscheid gemaakt tussen thermische en mechanische methoden van gutsen. De thermische methoden zijn over het algemeen sneller dan de Thermische gutsen is een essentieel onderdeel van de lasproductie. Het materiaal wordt gebruikt voor het snel verwijderen van ongewenst metaal. Het materiaal wordt lokaal verhit en gesmolten metaal wordt uitgestoten - meestal door het weg te blazen. Normale oxy-fuel gas- of boogprocessen kunnen worden gebruikt voor snel smelten en metaalverwijdering.

Gutsen kan worden uitgevoerd met de volgende thermische processen:

  • Oxy-fuel proces
  • Plasmaboog
  • Handmatige metaalboog (MMA)
  • Lucht-koolstofboog

Gutsen met vlammen of oxy-fuel

Vlamgutsen is een variant van conventioneel oxy-fuel gaslassen. Zuurstof en een brandstofgas worden gebruikt om een vlam op hoge temperatuur te produceren voor het smelten van het staal. Bij gutsen wordt het staal lokaal verwarmd tot een temperatuur boven de 'ontstekingstemperatuur' (meestal 900 °C) en wordt een straal zuurstof gebruikt om het metaal te smelten - een chemische reactie tussen pure zuurstof en heet metaal. Deze jet wordt ook gebruikt om gesmolten metaal en slakken weg te blazen. Opgemerkt moet worden dat in vergelijking met oxy-fuel snijden geen slak door het materiaal wordt geblazen, maar op het bovenoppervlak van het werkstuk achterblijft. Het gutsmondstuk is ontworpen om een relatief groot volume zuurstof door de gutstraal te voeren. Bij oxy-fuel gutsen worden gelijke hoeveelheden zuurstof en acetyleen gebruikt om een bijna neutrale voorverwarmingsvlam in te stellen. Het zuurstofstroomdebiet bepaalt de diepte en breedte van de guts.

Plasmabooggutsen

Het gebruik van de plasmaboog als gutshulpmiddel gaat terug tot de jaren zestig, toen het proces voor het lassen werd ontwikkeld. In vergelijking met de alternatieve oxy-fuel en handmatige metaalbooggutstechnieken heeft de plasmaboog een naaldachtige straal die een zeer nauwkeurige groef kan produceren, geschikt voor toepassing op bijna alle ferro- en non-ferromaterialen. Plasmagas kan argon, helium, argon/waterstof, stikstof of lucht zijn.

Handmatige metaalboog- en lucht-koolstofbooggutsen

Bij deze processen wordt een elektrische boog gegenereerd om het materiaal te smelten. Andere technieken zoals speciale elektroden of een straal perslucht worden gebruikt om het gesmolten materiaal weg te blazen. Bij deze processen zijn geen specifieke ultrazuivere of samengeperste gassen nodig.

Vraag het de expert

John Dwyer

Microbulk Applications Engineer, Noord-Amerika

“Ik gebruik hogedrukgascilinders en maak me zorgen over de veiligheid. Is er een betere manier?”
Van oudsher waren hogedrukgascilinders de toevoermodus voor gebruikers in het lage tot middelgrote volume. De CryoEase®-microbulkservice van Air Products consolideert uw gastoevoer naar een gecentraliseerd systeem, waardoor het niet meer nodig is om cilinders te hanteren en ervoor te zorgen dat het juiste gas aan uw gebruikspunt wordt geleverd. Verdere voordelen van de CryoEase®-microbulkservice zijn minder blootstelling aan hogedrukcontainers en minder verkeersopstoppingen met minder frequente leveringen aan leveranciers. Air Products heeft de microbulktoevoeroptie ontwikkeld als een kosteneffectief, betrouwbaar alternatief voor hogedrukcilinders voor de levering van stikstof, argon, zuurstof en kooldioxide. Naast efficiënte en flexibele opslagsystemen zijn er ook innovatieve leidingoplossingen beschikbaar voor een soepele overgang van cilinders naar microbulk.

CryoEase® Microbulk Solutions

CryoEase® microbulk technology is a modern concept where your gas is supplied by filling on-site vs. the traditional method for smaller volume usage, where gas is supplied by swapping full for empty cylinders and dewars. CryoEase® microbulk supply features specially designed trucks with integrated controls and flexible storage tank options. End usage can be provided as pure gases, cryogenic liquids or gaseous mixtures via a blender installed at your site.
LEARN MORE

CryoEase® Microbulk Solutions – Gas Supply Made Simple

A compact on-site cryogenic tank that is regularly replenished by a specially-designed delivery vehicle. Air Products' CryoEase® microbulk service offers the advantages of bulk supply to smaller volume users of oxygen and nitrogen users.

  • Saves time – no more handling or changing of cylinders
  • Saves space – tank can be sited conveniently to relieve valuable floor space
  • Peace of mind – our Gas Management system automatically schedules regular deliveries, saving you the hassle of chasing orders or waiting for deliveries

Constant and reliable supply with a lower carbon footprint— you can reduce the number of gas deliveries to your business since Air Products looks after your order planning, fulfillment and delivery.

Download CryoEase® Service brochure

Gassen

Air Products-gassen, die meestal in gasvormige en vloeibare vorm worden geleverd, stellen klanten in een breed scala van industrieën in staat hun milieuprestaties, productkwaliteit en productiviteit te verbeteren.

Argon

Een inert gas met unieke eigenschappen, dat wordt gebruikt in diverse industriële en analytische toepassingen. Argon wordt veel ingezet in metaalindustrie voor de productie, verwerking en fabricage van metaal. 
Het kan als een zuiver gas worden ingezet voor bepaalde toepassingen voor afschermen, blanketen, uitgloeien en heet isostatisch persen (HIP) en als onderdeel van een mengsel met andere gassen, zoals kooldioxide, zuurstof, stikstof, waterstof of helium, afhankelijk van het proces en het materiaal.

Helium

Een inert gas voor cryogene toepassingen, warmteoverdracht, afscherming, lekdetectie, analyse en hijstoepassingen

Waterstof

Gewaardeerd om zijn reactieve en beschermende eigenschappen, en gebruikt door vele industrieën zoals elektronica, voedingsmiddelen, glas, chemicaliën, raffinage en meer kunnen profiteren van de unieke eigenschappen om de kwaliteit te verbeteren, prestaties te optimaliseren en kosten te verlagen.

Stikstof

Nuttig als gas, vanwege de inerte eigenschappen en als vloeistof voor koelen en vriezen. Vrijwel elke industrie kan profiteren van de unieke eigenschappen om de opbrengst te verbeteren, de prestaties te optimaliseren en de bedrijfsvoering veiliger te maken.

Zuurstof

Naast het gebruik als ademgas voor toepassingen in de gezondheidszorg, profiteren de sterke oxiderende eigenschappen ervan in veel industrieën van het verbeteren van de opbrengst, het optimaliseren van de prestaties, het verlagen van de kosten en het verminderen van de CO2-voetafdruk in vergelijking met andere brandstoffen.

Neem contact op met onze technische experts.

Neem contact met ons op om tientallen jaren ervaring met industriële gassen, productie, toepassingen en apparatuur voor u te laten werken.

CONTACT OPNEMEN:

HULPMIDDELEN