airproducts-logo Go to Home Page
| ARNHEM

Air Products en New Flyer demonstreren de voordelen van waterstofbussen tijdens een toer in Washington

Air Products (NYSE:APD) en bussenfabrikant New Flyer of America Inc. hebben eind maart in de Amerikaanse staat Washington een toer georganiseerd, die vijf steden aandeed. De toer was bedoeld om de aandacht te vestigen op de voordelen van fuel cell elektrische bussen die aangedreven worden door waterstof van Air Products.

Voor de demonstratie stelde vervoermaatschappij Sunline Transit Agency uit Thousand Palms (Californië) een waterstofbus van het type New Flyer Xcelsior CHARGE H2™ uit de eigen vloot beschikbaar om de voordelen van waterstof in het personenvervoer te demonstreren. De toer begon in Bremerton (Washington) waar een plaatselijk busbedrijf toezag op het voltanken van de bus met behulp van een mobiel waterstoftankstation van Air Products. Als onderdeel van de demonstratie kregen de chauffeurs een training voor het tanken van de bus. Daarna reden ze met de bus de reguliere route om zelf in de praktijk te ervaren hoe een waterstofbus zich onder reële omstandigheden gedraagt. Air Products en New Flyer maakten daarna vergelijkbare stops in Renton, Olympia, Chehalis en Vancouver. 

Washington is een van de staten in Amerika, die gericht beleid voeren om bedrijven in het openbaar vervoer aan te moedigen om van traditionele bussen op benzine of diesel over te stappen op voertuigen die weinig of geen schadelijke emissies uitstoten. Waterstof fuel cell technologie voor bussen biedt vervoerbedrijven een bewezen en efficiënt alternatief voor een zero-emissie busvloot, die inzetbaar is voor vele soorten ritten en dus niet alleen voor korte routes. 

“Voor Air Products en New Flyer was deze toer een bijzondere manier om de milieuvoordelen onder de aandacht te brengen die momenteel dankzij het gebruik van waterstof haalbaar zijn”, zei Eric Guter, vice-president Hydrogen for Mobility Solutions bij Air Products. “Nu de wereld op weg is naar een groenere en duurzamere toekomst, hebben we substantiële investeringen gedaan om ervoor te zorgen dat klanten gebruik kunnen maken van een infrastructuur voor de levering van waterstof.” 

Air Products is de grootste leverancier van waterstof en mobiliteitsoplossingen op basis van waterstof en kan bogen op meer dan 60 jaar ervaring. De technologie van het bedrijf wordt jaarlijks voor al meer dan 1,5 miljoen tankbeurten ingezet als onderdeel van meer dan 250 projecten in zo’n twintig landen. Vorig jaar vierde Air Products de opening van de grootste waterstoftankfaciliteit voor bussen in de Verenigde Staten. Het tankstation, dat bij de Orange County Transportation Authority in Santa Ana, Californië staat, is uitgerust met de technologie van Air Products en uitgevoerd in de huisstijl van Air Products. Het tankstation heeft capaciteit voor het tanken van zo’n vijftig bussen; hetgeen neerkomt op 1.500 kilo waterstof in acht uur. Het station kan de bussen, die gemiddeld 28 kilo waterstof kunnen meenemen, in 6 tot 10 minuten voltanken. Er zijn meerdere tankplekken op het station waar bussen tegelijkertijd kunnen tanken. Er kunnen zo’n dertig bussen achter elkaar volgetankt worden. Air Products biedt een oplossing voor elk soort zero-emissie waterstofvoertuig.

Over Air Products

Note