airproducts-logo Go to Home Page
| ROTTERDAM

Air Products, ACWA Power en NEOM tekenen overeenkomst voor de bouw van een ammonia-installatie op basis van groene waterstof

Het grootste project voor groene waterstof ter wereld levert 650 ton waterstof per dag en vermindert de CO2-uitstoot jaarlijks met drie miljoen ton

Air Products ondertekent samen met ACWA Power en NEOM een overeenkomst voor de bouw van een grootschalige faciliteit voor de productie van ammonia met behulp van groene waterstof. De installatie zal groene ammonia voor exportdoeleinden produceren. De productie-installatie, die een investering van 5 miljard dollar vergt, wordt in gelijke aandelen eigendom van de drie partners. Het project wordt gebouwd in NEOM, een nieuw model voor een duurzame maatschappij in het noordwestelijke deel van Saoedi-Arabiё.  

Het joint venture project voor de bouw van de nieuwe ammoniafabriek is het eerste partnership van NEOM met toonaangevende internationale en nationale partners, die actief zijn in de hernieuwbare energie. Het project is een belangrijke peiler van de strategie, die van NEOM een grote speler in de wereldwijde waterstofmarkt moeten maken. De installatie is gebaseerd op bewezen technologie en integreert op een innovatieve manier onder meer de opwekking van meer dan vier gigawatt hernieuwbare energie afkomstig van zonne- en windenergie; de productie van 650 ton waterstof per dag afkomstig uit elektrolyse met behulp van de technologie van thyssenkrupp; de productie van stikstof met een Air Separation Unit met Air Products technologie en de productie van 1,2 miljoen ton groene ammonia per jaar met behulp van de Haldor Topsoe technologie. Het project moet in 2025 in gebruik genomen worden. 

Air Products wordt de exclusieve afnemer van de groene ammonia en is van plan die over de hele wereldwijd aan te bieden; bijvoorbeeld voor de productie van groene waterstof voor de transportsector. 

700.000 auto’s
“We zijn vereerd dat we kunnen samenwerken met ACWA Power en NEOM en dat we onze technologie kunnen inzetten om de droom van 100 procent groene energie te realiseren”, lichtte Seifi Ghasemi, CEO van Air Products toe. “Dankzij het gebruik van zonne- en windenergie voor het omzetten van water in waterstof, zal dit project een absoluut schone energie leveren - en dat op een enorme schaal. Het zal niet alleen de jaarlijkse uitstoot van CO2 met drie miljoen ton verminderen, maar ook luchtvervuilende emissies en andere vervuiling met een hoeveelheid, die vergelijkbaar is met de uitstoot van 700.000 auto’s.” 

Mohammad A. Abunayyan, CEO van ACWA Power, zei: “In overeenstemming met onze visie voor 2030 en de ambitie van onze kroonprins Mohammed bin Salman om van NEOM de wereldwijde pionier op het gebied van duurzaam leven te maken, zijn directie en management van ACWA Power trots dat ze deel uitmaken van deze wereldwijd unieke en grensverleggende investering. ACWA Power heeft een track record in de ontwikkeling van hernieuwbare technologie om koolstofvrije energie te leveren tegen de laagst mogelijke kosten. Dankzij die ervaring zijn we ervan overtuigd dat de samenwerking met een toonaangevend bedrijf als Air Products significante voordelen oplevert bij de productie van groene waterstof. De samenwerking zal bovendien andere landen in staat stellen hun doelstellingen op het gebied van schone energie te realiseren. Als onderdeel van het industriёle cluster van NEOM en dankzij het unieke mandaat kan dit project gebruikmaken van de allernieuwste technologie voor de integratie van zonne- en windenergie bij de productie van duurzame groene energie.” 

Nadhmi Al Nasr, CEO van NEOM, vulde aan: “Dit partnership is een bewijs van ons oprechte commitment aan de ontwikkeling van een koolstofvrije maatschappij, die een lichtend baken zal zijn voor een duurzaam leven en een oplossing voor tal van milieuproblemen waarmee de wereld geconfronteerd wordt. Dit project toont aan dat NEOM interessante partnerships voor internationale en nationale investeerders kan creёren. We zien het project als een keerpunt in de ontwikkeling van NEOM en als een cruciaal element van onze Vision 2030, die een bijdrage moet leveren aan de verwezenlijking van een koolstofvrije en circulaire economie. De directie van NEOM, voorgezeten door kroonprins Mohammed bin Salman, en het management team zijn trots dat ze deze belangrijk mijlpaal voor NEOM bekend mogen maken. Door het project zal NEOM een wereldwijd leider worden in de productie van groene waterstof en groene brandstoffen. We zijn ook verheugd dat twee internationaal toonaangevende organisaties als Air Products en ACWA Power ons helpen bij de ontwikkeling van dit grote project; het eerste in een rij van vele nieuwe ontwikkelingen, die NEOM in het middelpunt van de maatschappij van de toekomst zullen positioneren.”

Over Air Products

Over ACWA Power

Over NEOM

Note

This release contains “forward-looking statements” within the safe harbor provisions of the Private Securities Litigation Reform Act of 1995. These forward-looking statements are based on management’s expectations and assumptions as of the date of this release and are not guarantees of future performance. While forward-looking statements are made in good faith and based on assumptions, expectations and projections that management believes are reasonable based on currently available information, actual performance and financial results may differ materially from projections and estimates expressed in the forward-looking statements because of many factors, including, without limitation, those described in Air Products’ Annual Report on Form 10-K for its fiscal year ended September 30, 2019. Except as required by law, Air Products disclaims any obligation or undertaking to update or revise any forward-looking statements contained herein to reflect any change in the assumptions, beliefs, or expectations or any change in events, conditions, or circumstances upon which any such forward-looking statements are based.