airproducts-logo Go to Home Page
| Halfweg

Air Products plaatst zonnepanelen op bedrijfsgebouwen in Keumiée

Producent van industriёle gassen wekt eigen duurzame energie op
Air Products, een wereldleider op het gebied van industriële gassen, kondigde vandaag aan dat het zonne-energie zal inzetten voor de energievoorziening van hun Center of Excellence (COE), gevestigd in Keumiée (België), waar speciale gasmengsels en ultra hoogzuivere gassen (UHP) geproduceerd worden.

Voor deze primeur bij Air Products wordt de nieuwste generatie zonnepanelen op de daken geïnstalleerd, waardoor de faciliteit een deel van haar eigen energiemix kan opwekken. De installatie van zonnepanelen betekent een nieuwe stap voorwaarts. Air Products blijft zoeken naar mogelijkheden om groene energie in te zetten, waardoor zowel de energiekosten als de ecologische voetafdruk van het bedrijf verminderd worden.

Het project omvat de installatie van 800 zonnepanelen op de daken van drie gebouwen van het bedrijfscomplex. In totaal gaat het om een oppervlakte van 4.800 vierkante meter. De panelen zullen voorzien in een aanzienlijk deel van de jaarlijkse energiebehoefte. Vooral tijdens de zomer en in periodes met veel zonlicht zijn de panelen in staat om de duurzaamheid een flinke boost te geven omdat ze dan in de volledige energiebehoefte van de vestiging kunnen voorzien. 

Het Belgische bedrijf Green Energy4Seasons, dat de zonne-energiesystemen aan Air Products levert, zal als onderdeel van het ‘Seed for Life’ milieu-initiatief (www.grainedevie.org) 800 bomen op Madagascar planten (1 boom per paneel), waardoor het milieuvoordeel nog veel groter wordt.

“Voor Air Products staat duurzaamheid centraal in alles wat we doen”, zegt Kurt Lefevere, vice-president Northern Continent bij Air Products. “Onze strategie is gebaseerd op drie fundamentele pijlers: groei, behoud en zorg. We streven naar groei door het aanbieden van duurzame oplossingen, waarvan onze klanten en de wereld waarin we leven beter worden; we streven naar het behoud van grondstoffen en vermindering van onze ecologische voetafdruk door kosteneffectieve processen en cutting-edge innovatie; we voelen ons verantwoordelijk en dragen zorg voor onze medewerkers, onze klanten en de omgeving waarin we opereren. We willen onze ambitieuze duurzaamheidsdoelstellingen realiseren. Ik ben blij dat deze nieuwe mijlpaal de weg zal wijzen naar toekomstige projecten die ons in staat zullen stellen onze eigen hernieuwbare energie op te wekken en de uitstoot van broeikasgassen te verminderen," voegde hij eraan toe.

Als onderdeel van het duurzaamheidsbeleid van het bedrijf onderzoekt Air Products de mogelijkheden voor soortgelijke initiatieven op de andere bedrijfslocaties in Europa. 

In Keumiée werken 80 medewerkers en het is het grootste vulcentrum voor gascilinders van Air Products in Europa. De drie belangrijkste productlijnen zijn: ultra hoogzuivere gassen (UHP gases), procesmengsels en kalibratiemengsels. De producten worden vooral afgezet in Europa (Belgiё, Frankrijk, Duitsland, Spanje, Groot-Brittanniё en Nederland), maar met behulp van vrachtwagens, containerschepen en vrachtvliegtuigen worden ze ook wereldwijd aan joint ventures en partners van Air Products geleverd.