Air Products Food Uw uitgebreide gids voor gasverpakken onder beschermende atmosfeer (MAP)
Freshline® MAP Gas Selector → Voedingsmiddelen microsite → Voedingsmiddelen startpagina → Air Products startpagina →

Vraag het aan de expert
Consulteer de antwoorden op de meest voorkomende vragen of stel uw eigen vraag aan onze expert.
meer informatie →

Kant-en-klare maaltijden en andere producten voor ontkoppeld koken

Kant-en-klare maaltijden en andere producten voor ontkoppeld koken

Voedingsmiddelen: Goulash*, kant-en-klare maaltijd met gevogelte, kant-en-klare maaltijd met groenten, kant-en-klare maaltijd met pasta, kant-en-klare maaltijd met slachtafval, kant-en-klare maaltijd met vis, kant-en-klare maaltijd met vlees, kant-en-klare maaltijd met vederwild, kant-en-klare maaltijd met zeevruchten, ovenschotel*, sauzen* en soepen*.

Aanbevolen gasmengsels

30-50% CO2
50-70% N2
Offerte aanvragen

De bovengenoemde gassen en gasmengsels zijn een algemene richtlijn. Om de optimale gaskeuze te maken voor uw product en toepassing, adviseren wij u samen met een Air Products specialist uw specifieke situatie te bekijken. Wilt u dat onze specialist contact met u opneemt voor advies? Klik hier.

Opslagtemperatuur
Aanbevolen: 0 °C tot +4 °C

Haalbare houdbaarheid
In lucht: 2-5 dagen
In MAP: 5-10 dagen

Belangrijkste bederfveroorzakende organismen en processen
Pseudomonas (in lucht), melkzuurbacteriën, Enterobacteriaceae, gisten en schimmels

Risico op voedselvergiftiging door aanwezigheid van
Clostridium, Salmonella, Staphylococcus aureus, Bacillus, Listeria monocytogenes, E.coli en E.coli O157, Yersinia enterocolitica vaak aanwezig in varkensvlees.

Geschikte MAP-machines
Detailhandel
TFFS – Thermovormings-, vul-, dichtingsmachine
PTLF – Voorgevormde tray met dekselfolie

Geschikte verpakkingsconcepten*
Detailhandel
Tray en dekselfolie, tray in luchtkussenverpakking

Voorbeelden van geschikte MAP-materialen
Detailhandel
Tray:
UPVC/PE
APET/PE
EPS/EVOH/PE

Dekselfolie en folie voor luchtkussenverpakking:
PET/PVdC/PE
PA/PVdC/PE
PC/EVOH/EVA
MPET
MOPP


Kant-en-klare maaltijden en andere producten voor ontkoppeld kokenOntkoppeld koken is een door cateringbedrijven vaak gebruikte methode voor voedselverwerking. Het voedsel wordt op hygiënische wijze bereid, gepasteuriseerd en snel afgekoeld tot een temperatuur tussen 0 °C en 3 °C. Het voedsel wordt dan op deze temperatuur bewaard en wordt vóór de consumptie ervan gedurende twee minuten (of thermisch equivalent) verhit tot 70 °C.

Kant-en-klare maaltijden en andere producten die middels ontkoppeld koken zijn bereid, bederven voornamelijk door microbiële groei die veroorzaakt wordt door besmetting na de bereiding en/of een slechte temperatuurcontrole. Pasteurisatie vernietigt vegetatieve bacteriële cellen, inactiveert bederfveroorzakende enzymen en fixeert eveneens de kleur. Er zijn echter hitteresistente sporen, bijvoorbeeld van Clostridium en Bacillus, die het kookproces overleven en die kunnen ontkiemen indien de aanbevolen koeltemperatuur niet wordt gehandhaafd.

Voedselvergiftiging kan ook veroorzaakt worden door besmetting na de bereiding tengevolge van het onvoldoende naleven van hygiënische maatregelen en een gebrekkige of onvolledige afdichting. Een slechte temperatuurscontrole kan het probleem van microbiële groei verergeren. Daarom wordt aanbevolen dat tijdens het hele proces de temperatuur, hygiëne en behandeling streng worden gecontroleerd. Het gebruik van extra barrières voor microbiële groei (zoals aanzuren, conserveringsmiddelen toevoegen en/of de aw-waarde verlagen), wordt indien mogelijk, sterk aanbevolen. Met MAP-technieken kan de houdbaarheid van kant-en-klare maaltijden en andere producten, die middels ontkoppeld koken zijn bereid, aanzienlijk worden verlengd. Het gebruik van een CO2/N2-gasmengsel remt niet alleen het microbieel bederf af, maar vertraagt ook de ontwikkeling van de typische oxidatieve smaak die bij het opwarmen ontstaat. Een gas/product-verhouding van 2:1 wordt aanbevolen.


tell me more
www.airproducts.nl/food →

← terug naar overzicht

Freshline® Hotline
T 020 435 35 35
of
Stuur een email: klik hier →
MAP gids
Freshline® Modified Atmosphere Packaging (MAP)Gas Selector
De vernieuwde Freshline® MAP gids is nu verkrijgbaar!
Vraag hier uw gratis exemplaar aan

* Het is mogelijk om N2 in te brengen bij producten die gespoten kunnen worden en deze producten voor de detailhandel te verpakken in kartonnen, spitsvormige verpakkingen, potten, kuipjes of rechtopstaande gasdichte zakken. Voor bulkverpakkingen kan de CAP-techniek worden gebruikt.