Air Products Food Uw uitgebreide gids voor gasverpakken onder beschermende atmosfeer (MAP)
Freshline® MAP Gas Selector → Voedingsmiddelen microsite → Voedingsmiddelen startpagina → Air Products startpagina →

Vraag het aan de expert
Consulteer de antwoorden op de meest voorkomende vragen of stel uw eigen vraag aan onze expert.
meer informatie →

Brood en banket

Brood en banket

Voedingsmiddelen: Bagel, beschuitbol, biscuitgebak, bladerdeeggebak, brood, broodpudding, cakerol, croissant, Deens gebak, hartige taart, krentenbol, krentenmik, kwarktaart, muffin, nanbrood, notenbrood, pannenkoek, pitabrood, pizzabodem, pretzel, tacoschelp, tortilla, schuimgebak, vruchtencake, vruchtengebak, vruchtenvlaai, vruchtenstrudel, voorgebakken brood en wafel.

Aanbevolen gasmengsels

30-100% CO2
0-70% N2
Offerte aanvragen

De bovengenoemde gassen en gasmengsels zijn een algemene richtlijn. Om de optimale gaskeuze te maken voor uw product en toepassing, adviseren wij u samen met een Air Products specialist uw specifieke situatie te bekijken. Wilt u dat onze specialist contact met u opneemt voor advies? Klik hier.

Opslagtemperatuur
Aanbevolen: 0 °C tot +4 °C of omgevingstemperatuur, afhankelijk van het product

Haalbare houdbaarheid
In lucht: 0-14 dagen
In MAP: 4-12 weken

Belangrijkste bederfveroorzakende organismen en processen
Oudbakken worden door gisten en schimmels, fysische ontmenging, verplaatsing van vocht

Risico op voedselvergiftiging door aanwezigheid van
Staphylococcus aureus, Bacillus

Geschikte MAP-machines
Detailhandel
TFFS – Thermovormings-, vul-, dichtingsmachine
PTLF – Voorgevormde tray met dekselfolie
HFFS – Horizontale vormings-, vul-, dichtingsmachine

Geschikte verpakkingsconcepten
Detailhandel
Tray en dekselfolie, tray in luchtkussenverpakking, luchtkussenverpakking

Voorbeelden van geschikte MAP-materialen
Detailhandel
Tray:
UPVC/PE
HDPE
EPS/EVOH/PE

Dekselfolie en folie voor kussenverpakking:
PET/PVdC/PE
PA/PVdC/PE
PC/EVOH/EVA
MPET
MOPP
OPP/PVdC


Brood en banketBrood en banket, waarin geen zuivel is verwerkt, bederft voornamelijk door schimmelvorming, oudbakken worden en verplaatsing van vocht. Gist kan ook een probleem vormen bij bepaalde gevulde of geglaceerde producten. De aw-waarde van brood en banket waarin geen zuivel is verwerkt, is over het algemeen lager dan 0,96. Dat remt microbiële groei, en daarom zijn bederfveroorzakende bacteriën zelden een probleem. In bepaalde producten kunnen echter Staphylococcus aureus en Bacillus-bacteriën voorkomen. De groei van deze bacteriën vergroot het mogelijke risico op voedselvergiftiging. Daarom moeten strenge hygiënische maatregelen getroffen worden in alle stadia van productie tot consumptie.

Het gebruik van MAP kan de houdbaarheid van brood en banket, waarin geen zuivel is verwerkt, aanzienlijk verbeteren. Aangezien schimmels aërobe micro-organismen zijn, is het gebruik van CO2/N2-gasmengsels zeer effectief om ze af te remmen. Een gas/productratio van 2:1 wordt vaak aangeraden. Verplaatsing van vocht uit de verpakking kan met vloeistofdichte en/of gasdichte MAP-materialen worden voorkomen. Het tempo waarop brood en banket oudbakken worden, lijkt niet te worden beïnvloed door MAP. Bovendien worden brood en banket sneller oudbakken bij koeltemperaturen, en daarom worden koud gegeten brood en banket gewoonlijk op omgevingstemperatuur bewaard.

Warm gegeten deegbereidingen, zoals pizzabodems, worden oudbakken door retrogradatie van het zetmeel. Dit proces wordt gedeeltelijk omgekeerd tijdens het opwarmen.


tell me more
www.airproducts.nl/food →

← terug naar overzicht

Freshline® Hotline
T 020 435 35 35
of
Stuur een email: klik hier →
MAP gids
Freshline® Modified Atmosphere Packaging (MAP)Gas Selector
De vernieuwde Freshline® MAP gids is nu verkrijgbaar!
Vraag hier uw gratis exemplaar aan